PočetnaIstočna SrbijaBorKAKO ZAUSTAVITI NASILJE NAD DECOM? ŠTA ČEKA BORANINA NAKON NAPADA NA ŽENU...

KAKO ZAUSTAVITI NASILJE NAD DECOM? ŠTA ČEKA BORANINA NAKON NAPADA NA ŽENU I DECU?

A iz Trstenika pričom se selimo u Bor i Barič, gde nas čekaju potpuno druge teme. U Boru je policija uhapsila muškarca iz tog grada zbog sumnje da je fizički napao suprugu, kao i njihovu decu starosti sedam i devet godina i tom prilikom im naneo povrede.

Roditeljima iz Bariča je određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da su pretukli svoju sedmogodišnju ćerku i tom prilikom joj naneli povrede lica i lakše telesne povrede.

Nažalost, ovakve vesti nisu retke, i to povlači pitanje kako smanjiti nasilje nad decom i zaštiti ih od agresivnih roditelja?

Ovom temom bavi se kolega Nikola Vujović, reporter Kurira, u razgovoru sa advokaticom Marijom Petrović.

Ne mogu reći da mnogo toga nedostaje u postojećem pravnom okviru. Imamo strategiju za zaštitu dece od nasilja, strategiju za zaštitu od nasilja u porodici, zakon o sprečavanju nasilja u porodici, porodični zakon i krivične zakone. Svi ovi zakoni sadrže odredbe za zaštitu dece od nasilja – istakla je Marija.

Međutim, Marija ukazuje na sistemski problem u vezi sa zakonom o sprečavanju nasilja u porodici:

Postoji jedan ozbiljan sistemski problem kada je reč o nasilju nad decom. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je napisan sa aspekta partnerskog nasilja, a ne nasilja nad decom – rekla je.

Nedavna promena u pristupu zaštiti dece je premeštaj odgovornosti sa Centara za socijalni rad na tužilaštvo, što je dovelo do smanjenja efikasnosti sistema.

Tužilaštvo je sada koordinacioni organ za zaštitu dece od nasilja u porodici, a to je izazvalo gubitak efikasnosti u sistemu. Centar za socijalni rad je prvi organ sa kojim porodica dolazi u kontakt, a sada je taj proces otežan – objašnjava Marija.

Ona naglašava da je potrebna reorganizacija Centara za socijalni rad kako bi se obezbedili standardizovani postupci za rad sa decom i porodicama:

Dakle, tužilaštvo je sada ključni organ za koordinaciju, ali Centar za socijalni rad igra ključnu ulogu u pružanju prve pomoći porodicama. Međutim, postoji nedostatak standarda i subjektivnosti u radu – rekla je.

Kada je reč o ulozi medija i društva u prevenciji nasilja nad decom, istakla je da se često reaguje tek nakon što se desi tragedija i apeluje na sve da se uključe u prevenciju pre nego što bude prekasno:

Nažalost, sistem zaštite obično reaguje tek kada se dogodi ozbiljan incident. Potrebno je da svi, uključujući medije i društvo, prepoznaju znakove nasilja i deluju pre nego što bude prekasno – istakla je.

Izvor: Kurir

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde