MAJDANPEK DOBIJA NOVU ZELENU TOPLANU NA BIOMASU

0
33
Majdanpek, gornji deo grada - Foto: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Majdanpek, 24. jun – U Ministarstvu rudarstva i energetike juče je potpisan trilateralni ugovor koji će omogućiti da u Majdanpeku bude izgrađena toplana na biomasu što će od oktobra 2023. godine omogućiti 24-satno daljinsko grejanje bez zagađenja, a ukupna vrednost projekata je 1,4 milijarde evra, prenosi Tanjug.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posle potpisivanja podsetila je da su toplane na biomasu završene u Malom Zvorniku i Priboju, da će do grejne sezone proraditi i u Novom Pazaru i ocenila da su to projekti okrenuti građanima koji odmah primete razliku u smanjenju zagađenja sumpordioksidom i ugljen-dioksidom. Nemačkoj vladi zahvalila je na podršci i iznela očekivanje da će saradnja biti nastavljena kroz obezbeđenja drugačijih vidova i načina grejanja nego što je to danas slučaj u Srbiji gde su u mnogim toplanama koristi najprljavija goriva. Dodala je da je ukupna vrednost projekata 1,4 milijarde evra, što je vrednost Koridora 10, ili velike reverzibilne hidroelektrane.

Ambasador Nemačke Tomas Šib ocenio je da kroz ovakve i projekte podrške u oblasti solarne energije uspešno napreduje klimatsko partnerstvo Nemačke i Srbije.

Naglasio je da u projektu finansijski učestvuje i savezna vlada Švajcarske.

Istakao je da je klimatsko partnerstvo značajno ne samo zbog zaštite životne sredine nego i zbog pune podrške koja se Srbiji pruža u slobodnijem i nezavisnijem snabdevanju energijom.

Dodao je da to u uslovima prilika rata u Ukrajini dobija i egzistencijalni značaj.

Šib je naveo da je kroz program podrške ukupno usmereno 120 miliona evra na rehabilitaciju daljinskog grejanja po opštinama i gradovima Srbije od čega je 27 miliona evra za biomasu. „Takvi projekti ne donose samo dekarbonizaciju već i bolji kvalitet vazduha, i bolje snabdevanje energijom”, rekao je on.

Potpisnik ugovora predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović rekao je da će građani sa novom toplanom dobiti 24 satno, stabilno i sigurno daljinsko grejanje za sigurno narednih 30 godina.

Naveo je da u novoj toplani biti tri puta po 0,99 megavata na bio masu, kao i pet megavata na komprimovani gas koji će raditi u piku potrošnje, što će sa postojećom toplanom na drvnu sečku, što će jednoj od najšumovitijih opština u Srbiji čija je klima pod hladnim uticajem Karpata doneti toplu zimu.

Naglasio je da će opština plaćati povoljan kredit od gotovo 4,6 miliona evra 18 godina, te da je bespovratnih sredstava za novu toplanu 904.000 evra.

Na podršci koju Majdanpek dobija izgradnjom nove toplane zahvalio je i potpisnik ugovora direktor JKP Majdanpek Đorđe Roškić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име