PočetnaVestiEkonomija/BIZMAT: KINESKE KOMPANIJE U SRBIJI NAJVIŠE DOPRINELE RASTU BRUTO DODATE VREDNOSTI

MAT: KINESKE KOMPANIJE U SRBIJI NAJVIŠE DOPRINELE RASTU BRUTO DODATE VREDNOSTI

Ekonomija Srbije je u 2023. imala međugodišnji realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) 2,9 odsto, a taj rezultat uglavom je posledica aktivnosti kineskih kompanija, navedeno je u tekstu ekonomiste Ivana Nikolića objavljenom u biltenu Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Najveći doprinos tom rastu dale su, kako je istaknuto, kompanije „Serbia Zijin Bor Copper“ u većinskom kineskom vlasništvu i južnokorejska „YURA Rača“, koje su u 2023. godini u odnosu na 2022. uvećale proizvodnju 55,5 odsto i 11,9 odsto.

Značajan deo rasta dodate vrednosti (doprinos od 0,091 procentni poen) generisale su, kako je navedeno i srpske kompanije iz energetskog sektora, ali je taj rezultat ipak bio ekscesnog karaktera, premda je posledica dobrih hidroloških uslova, s jedne, kao i niske baze za poređenje.

Svi ostali podskupovi preduzeća ili su u proseku zabeležili stagnaciju proizvodnje ili ozbiljniju redukciju, kakav je bio slučaj sa kompanijama u ruskom vlasništvu.

Rezultati koje smo dobili za prvo tromesečje 2024. još ubedljivije potvrđuju doprinos kineskih kompanija rastu ekonomije, s tim da je sada njihova nadmoć potpuna. Kompanija ‘Serbia Zijin Bor Copper’ je u odnosu na isti period 2023. više nego udvostručila svoju proizvodnju (indeks je 208,1)„, navedeno je u tekstu.

Dodaje se da je kompanija „Serbia Zijin Mining“ imala rast proizvodnje 16,9 odsto, a „Yura Rača“ 15,4 odsto.

Unutar posmatranog skupa kineskih kompanija jedino je proizvodnja u kompaniji „HBIS Group Serbia“ smanjena oko 3,9 odsto.

Najlošije performanse je zabeležila je Naftna industruja Srbije (NIS) zbog planskog remonta i investicionih radova na većini procesnih postrojenja u Rafineriji nafte Pančevo.

Dobijeni rezultati osim što potvrđuju hipotezu da je opredeljenost ekonomske politike za diversifikaciju investicija iz različitih zemalja i regiona do sada bila ispravna, a što se tiče kineskih investicija, one su nesumnjivo pozitivno uticale što je industrijska proizvodnja Srbije još na koloseku dinamičnog rasta„, naveo je Nikolić.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde