PočetnaKolumne / Moj stavMoj stav - Bistrica Savić: OSTAVITE SE STADIONA, SPAŠAVAJTE ŽIVOTE!

Moj stav – Bistrica Savić: OSTAVITE SE STADIONA, SPAŠAVAJTE ŽIVOTE!

ČITAJ MI!

Bor, 7. april – Više puta su odbornici opozicije pokušali da uvrste u dnevni red Skupštine grada zdravstvenu studiju Instituta za javno zdravlje Batut i svakog puta je odbijeno da se razgovara o tome.

Ova državna zdravstvena studija ukazala je na veliko povećanje broja maligniteta u Boru i na životni vek kraći nego u drugim gradovima Srbije.

Ali, ne insistiramo da se razgovara o njoj samo zato što precizno locira probleme nego i zato što predlaže mere koje se moraju sprovesti u interesu zdravlja čitavog borskog okruga.

Naravno, kao prvu meru ova studija predlaže striktno poštovanje propisa u oblasti životne sredine i zdravlja. Uverili smo se u proteklim godinama da to nije poštovano, ali se, uz primedbu da neko mora snositi krivičnu odgovornost za proreklo vreme, nadamo da će biti poštovano uz projekat „Nove topionice“.

Dalje ova studija predlaže bolju informisanost stanovništva o stvarnom stanju životne sredine i njenom uticaju na zdravlje, što takođe nije bilo primenjeno nego je gradska vlast radije maskirala podatke i optuživala one koji su pokušali da ih iznesu za plaćenike.

Ponovo apelujemo na gradsku vlast da poštuje ove mere, ali i da sprovede i ključnu meru i to u saradnji sa republičkim vlastima: omogućite sistemsko praćenje zdravstvenog stanja stanovništva na teritoriji borskog okruga i omogućite ranu i tačnu dijagnozu, kao i sve neophodne terapije. Ostavite se fudbalskih stadiona i akva parkova, spasite živote.

Bistrica Savić, Ženska mreža SSP Bor

Tekstovi koji su objavljeni na ovom sajtu u rubici MOJ STAV su isključivo lično mišljenje autora teksta, ali se ni na koji način ne mogu podvesti pod govor mržnje i ne odražavaju nužno stavove redakcije.

RELATED ARTICLES

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde