PočetnaKolumne / Moj stavMoj stav - Irena Živković: NAJBITNIJE JE SMANJITI SIROMAŠTVO MEĐU DECOM

Moj stav – Irena Živković: NAJBITNIJE JE SMANJITI SIROMAŠTVO MEĐU DECOM

Bor, 10. avgust – Predsedniče Vučiću, ne bih da vam kvarim predstavu u kojoj pričate o akva parkovima, nacionalnom stadionu i letećim automobilima, ali u stvarnosti u kojoj mi živimo stopa apsolutnog siromaštva u Srbiji, u 2022. godini, porasla na 12,3 odsto za celokupnu populaciju dok je siromaštvo među decom raste sa 10,6 odsto na 13,8 odsto. To znači da je novih 30 000 dece koja žive ispod linije siromaštva.

Dok vi crtate po tabli i pričate o blagostanju, ukupna izvdajanja za dečiji dodatak, kao jedne od mera za smanjenje siromaštva, se smanjuju. Broj dece koja ostvaruju pravo na dečiji dodatak se od 2013. do 2019. godine smanjio za 94 000 dece.

Fiskalni savet je preporučio da se dečiji dodatak poveća sa 3.569 dinara na 4.500 dinara. Niste hteli to da uradite. Iz Fiskalnog saveta su preporučili da se poveća i broj primaoca dečijeg dodatka sa 245.000 na 416.000 dece. Ni to niste hteli da uradite. U stvarnosti tročlana porodica, ukoliko samo jedan roditelj radi za minimalac, nema pravo na dečiji dodatak.

Gospodine Vučiću, veliki broj dece u Srbiji nema pristojan život. Ne ekskluzivan. Ne savršen. Nego nema život u kom može da se hrani kako treba, obuče kako treba, školuje, pa čak i leči.

I dok se roditelji dovijaju, štedeći na svemu i utrkujući se sa rastom cena, vi štedite baš na njihovoj deci. Štedite na deci za lopovluke, za partijska podmirivanja, za plaćanja izmišljenih radnih mesta, za medije koji će prenositi bajke o letećim automobilima.

Povećanje dečijeg dodatka i povećanje broja onih koji na dečiji dodatak imaju pravo smanjilo bi siromaštvo među decom. A možemo na isti način govoriti i o ostalim socijalnim davanjima.

Uradite to.

Smanjite siromaštvo među decom.
Jer, u suprotnom, džaba nam sve jer nećemo imati budućnost.

Irena Živković, predsednik resornog odbora socijalne politike Stranke slobode i pravde

Tekstovi koji su objavljeni na ovom sajtu u rubici MOJ STAV su isključivo lično mišljenje autora teksta, ali se ni na koji način ne mogu podvesti pod govor mržnje i ne odražavaju nužno stavove redakcije.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde