PočetnaKolumne / Moj stavMoj stav: PODACI O "ODLIČNOM VAZDUHU" U BORU NISU NETAČNI, ALI SU...

Moj stav: PODACI O „ODLIČNOM VAZDUHU“ U BORU NISU NETAČNI, ALI SU NEPOTPUNI. ŠTA JE SA ARSENOM?

Bor, 29. april – Vrhunac cinizma i neodgovornosti prema građanima možemo videti ovih dana u Boru u kom je baš na vrhu Doma zdravlja, u kom sve veći broj ljudi dobija dijagnozu neke vrste maligniteta, postavljen ekran na kom možete videti da je vazduh u Boru odličan. Podaci koje možete videti na ekranu nisu netačni, ali su nepotpuni, pa je zato tvrdnja o „odličnom vazduhu“ čista laž. Sumpor dioksid jeste već neko vreme u zakonom dozvoljenim granicama i to održava socijalni mir jer se sumpor dioksid vidi golim okom, a i oseća u grlu i očima, pa zbog njegovog odsustva Borani kažu:“Dima nema“.

Ono što se ne vidi golom okom i ne oseća se su, tihe ubice i direktni uzročnici kancera, teški metali arsen i kadmijum, a oni po izveštaju Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru prelaze i po više od 30 puta zakonom dozvoljene prosečne godišnje vrednosti.

I lokalna i republička vlast je, po zakonu o zaštiti vazduha i po zakonu o zaštiti životne sredine dužna da pravovremeno i istinito informiše stanovništvo, ali i da zaštiti i upozori. Nasuprot tome, mi imamo direktno dovođenje stanovnika Bora u zabludu i održavanje socijalnog mira lažima.

Foto: SSP Bor

Umesto da primenite preporuke Batuta još iz 2019. godine kada je u državnoj studiji konstatovano da se na teritoriji Bora, zbog ogromnog povećanja broja maligniteta, neophodno unaprediti zdravstvo i smanjiti zagađenje, vi odlučujete da lažete građane Bora i time da ne kršite samo postojeće zakone nego da i direktno ugrožavate živote ljudi.

Neću se pitati da li je u svima vama koji predstavljate vlast u ovoj državi ostalo bar malo ljudskosti i da li je moguće da lokalni vlastodršci ugrožavaju svesno i svoju decu i sebe jer mi je odavno jasno da su vama moć, privilegije i novac bitniji baš od svega, ali obećavam vam da ćete kad tad za zločin nad borskom decom odgovarati.

Irena Živković, predsednik odbora SSP Bor i narodni poslanik

Tekstovi koji su objavljeni na ovom sajtu u rubici MOJ STAV su isključivo lično mišljenje autora teksta, ali se ni na koji način ne mogu podvesti pod govor mržnje i ne odražavaju nužno stavove redakcije.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

1 KOMENTAR

  1. U rudnicima Zijin Copper grupe nema arsena. Arsena ima u rudi rudnika Cukaru Peki, ali njen koncentrat se ne topi u Boru, vec se transortuje za Kinu.
    Za ostale metale ne znam, osim da kadmijum uglavnom nije pratilac minerala rude bakra, vec uglavnom je pratilac minerala ruda olova i cinka.

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde