NA CRNOM VRHU, SEM ZLATA, I RUDNIK DRAGOG KAMENA

0
73
Crni vrh - Foto: stock.adobe.com
ČITAJ MI!

Žagubica, 6. januar – Opština Žagubica stavila je na rani javni uvid elaborat za izradu plana detaljne regulacije za eksploataciju kalcita iz ležišta Potaj čuka.

U planskoj dokumentaciji se navodi da je područje eksploatacionog polja „Potaj čuka sever“ rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike iz 2009. godine definisano kao prostor na kome može da se vrši eksploatacija kalcita kao karbonatne sirovine.

Kalcit je mineral iz grube karbonata koji spada u poludragokamenje, providne svetlucave, najčešće žućkaste boje. S obzirom da izgrađuje krečnjak, koristi se za dobijanje ove sirovine, ali i za izradu nakita.

Plan obuhvata katastarske parcele u KO Laznica-Selište, na putnom pravcu Žagubica-Bor, na oko 10,5 km od samog naselja Žagubice i 14 km od Crnog Vrha.

Plansko rešenje kopa na ležištu Potaj Čuka, nazvanog Vis, obuhvata planirano eksploataciono polje, pristupni put, deo nekategorisanog puta sa planiranom regulacijom i priključkom, i rezervne površine za rudarsku infrastrukturu, kao i za dalje širenje kamenoloma prema fazama.

Kalcit – Foto: pixabay.com

Na prostoru rudarskog kompleksa biće projektovani svi rudarski objekti u prvoj fazi eksploatacije, a druga i treća faza planiraju se kao rezervne površine za dalji razvoj kopa.

Konstrukcija površinskog kopa Potaj Čuka je, kako se navodi, izvršena na bazi overenih rudnih rezervi A, B i C1 kategorije, što spada u kategorije koje se isplate za eksploataciju.

Površinski kop je brdskog tipa, konstruisan za period od 10 godina, tako da se što je moguće višezahvate rezerve mineralne sirovine uz minimalne količine jalovine. U poslednjoj godini iskopa otvoriće se, kako se navodi, i dubinska etaža.

Za otkopavanje mineralne sirovine predviđene su metode bušenja i miniranja.

Kako se navodi, na planskom području nalazi se šumsko i poljoprivredno zemljište, a najbliži stambeni objekti su na oko 8 km od budućeg eksploatacionog polja.

Ističe se da na području kopa nema podzemnih voda ni rečnih tokova, kao i da eksploatacija ne može dovesti do značajnog zagađenja životne sredine, odnosno ne predstavlja veliki rizik po zdravlje ljudi, ali će se raditi strateška procena uticaja Plana na životnu sredinu.

Naručilac plana je Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, a obrađivač Infoplan doo Aranđelovac. Rani javni uvid traje do 10. januara.

Podsetimo, na istražnom prostoru Potaj čuka-Tisnica u jugoistočnom delu opštine Žagubice, kanadska kompanija Dundee Precious Metals planira eksploataciju zlata.

Izvor: eKapija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име