PočetnaIstočna SrbijaBorNarodni pokret Bor: NAJAVLJENO DRASTIČNO POSKUPLJENJE KOMUNALIJA NEMA NIKAKVOG SMISLA. EVO I...

Narodni pokret Bor: NAJAVLJENO DRASTIČNO POSKUPLJENJE KOMUNALIJA NEMA NIKAKVOG SMISLA. EVO I ZAŠTO?

Saopštenje Gradskog odbora Narodnog pokreta Srbije u Boru objavljujemo u celini

Najava poskupljenja komunalnih usluga u Boru od 30%, koje je najavila aktuelna lokalna vlast, nastavak je neodgovorne i nerazumne politike. Svoju nesposobnost i bahatost žele da prevale na leđa građana. Godinama su, na primer, za Toplanu kupovali ugalj sumnjivog kvaliteta po najvišim cenama. Sada, opet, žele, sem milijardi subvencija svojim lošim preduzećima, da građanima dodatno prazne džepove.

A postoji više činjenica koje ovakav predlog odluke – naprosto – obesmišljavaju.

Prvo: Ova zima sigurno spada u najtoplije u duzem vremenskom periodu. Iz toga proizilazi da je potrošnja energenata u Toplani bila minimalna u odnosu na uobičajne zimske periode. I pored toga deo građana nije imao zadovoljavajuće grejanje.

Drugo: Cena energenata, koje koristi borska toplana, najniža je od početka rata u Ukrajini, tako da i ta stavka ne bi trebala da utiče na toliko poskupljenje. Poskupljenje ostalih inputa, električne energije na prvom mestu, nije bila tolika da bi se time opravdao ovoliki procenat poskupljenja. Sa ovom novom cenom Bor ce biti u vrhu po ceni grejanja po metru kvadratnom u Srbiji.

Treće: Starost instalacija, toplovoda i cevi za pijaću vodu, sigurno utiče da se deo vode gubi kroz mrezu. Ako je tako, onda treba izvršiti rekonstrukciju mreže toplovoda i cevovoda za pijaću vodu, a ne trošiti pare na šminkanje grada, te bespotrebno i/ili nekvalitetno popločavanje trotoara koji su bili u relativno dobrom stanju. Novac iz ”NAJVEĆEG IKADA DO SAD BUDŽETA”, kako se hvali vlast, treba upotrebiti na vitalne potrebe grada, a ne na bespotrebne i sumnjive komunalne radove. Svaki pravi domaćin kad renovira stan prvo sredi cevi za vodu pa kreči, a ne obrnuto. Nije bitno samo imati novac, nego ga i upotrebiti racionalno i domaćinski.

Kako već borska vlast rezume termin “domaćinsko poslovanje”, to je drugo i posebno pitanje.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde