PočetnaIstočna SrbijaNARODNO POZORIŠTE TIMOČKE KRAJNE „ZORAN RADMILOVIĆ” STIŽE U BEOGRAD S MONODRAMOM „ČUČUK...

NARODNO POZORIŠTE TIMOČKE KRAJNE „ZORAN RADMILOVIĆ” STIŽE U BEOGRAD S MONODRAMOM „ČUČUK STANA – SRPKINJA I GRKINJA”

Beograd, 20. februara – Narodno pozorište Timočke krajne „Zoran Radmilović” priprema se za svoje prvo gostovanje u beogradskom „Pan teatru” s monodramom „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja”. Reditelj i autor ovog intrigantnog komada, Željko Hubač, najavljuje izvođenje za subotu, 23. februara, s početkom u 20:30 sati na kamernoj sceni „Mihajlo Viktorović”. Glavnu ulogu tumači Nataša Petrović.

Hubač otkriva da je stvaranje ove predstave bio izazovan zadatak. Na zahtev direktora zaječarskog pozorišta, istraživao je život Čučuk Stane, osobe koja je ostala zapamćena kroz legende, ali ima malo konkretnih pisanih tragova. Uprkos očekivanjima da će biti teško pronaći materijale, Hubač je iznenađujuće otkrio svega nekoliko knjiga u kojima su isti tekstovi preštampavani, a Vuk Karadžić je posvetio samo mali pasus o ovoj intrigantnoj ženi.

Kada sve to sublimirate shvatite da je Stana izrazito ponosita žena koja je jako dobro shvatala vreme u kome živi i koja je sa stanovišta dara zaista jedno malo čudo,“ ističe reditelj za Politiku. Opisujući lik Čučuk Stane, Hubač dodaje da je ona bila prva srpska feministkinja, žena koja je sa 15 godina jahala konja do Poreča i hrabro potražila nazad svoju imovinu od lokalnog moćnika.

Hubač dalje otkriva da je Čučuk Stana bila izuzetno obrazovana žena, iako potiče iz Sikola gde obrazovanje nije bilo lako dostupno. Sa samo 24 godine, govorila je pet jezika, poznavala etikeciju ponašanja u visokom društvu i spasila život svom mužu Jorgaću, sprečivši ga da ode u Radovanjski lug gde bi bio ubijen. Iako su joj Grci i Srbi obećavali sigurnost, to se nikada nije ostvarilo, a Čučuk Stana je umrla sama, ostavši bez egzistencije posle šest godina krvarenja.

„Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja” obećava da će publici pružiti uvid u život ove zagonetne istorijske ličnosti, kombinujući inteligenciju, hrabrost i sudbinu koja je ostala enigma i danas. Predstava će sigurno ostaviti traga u beogradskom „Pan teatru” i otvoriti prostor za razmišljanje o ulozi žena u burnim vremenima srpske istorije.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde