PočetnaVestiDruštvoNASTAVLJA SE POŠUMLJAVANJE KRALJEVICE

NASTAVLJA SE POŠUMLJAVANJE KRALJEVICE

Zaječar, 28. novembar – Javno komunalno preduzeće “Timok održavanje” Zaječar nastavlja sa realizacijom projekta pošumljavanja, u delu Gazdinske jedinice Kraljevica, koji je označen kao 21. odeljenje, kod stanovništva poznato kao „plato“ na Kraljevici. Na površini od jednog hektara biće posađeno još 2.500 sadnica crnog bora, koliko je zasađeno i prošle godine.

U okviru projekta Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Zaječara, na takozvanom „platou“, u Park šumi Kraljevica, biće posađeno još 2.500 sadnica crnog bora.

Planskim dokumentom Osnova gazdovanja šumama je predviđeno pošumljavanje neobraslih površina. Prošle godine smo pošumili jedan hektar, a sada još jedan na istoj lokaciji. Obezbeđeno je 2.500 sadnica crnog bora. Sadnice su dvogodišnje, kontejnerske, a sadnja se vrši u redovima na rastojanju dva puta dva metra. Najpre su odrađene pripremne radnje – uklanjanje nepoželjne vegetacije, obeležavanje mesta za sadnju, bušenje rupa i sadnja u jame“, kazao je Vice Lalić, direktor JKP „Timok održavanje“.

Crni bor nije autohtona vrsta na prostoru Kraljevice, ali je pogodna za pošumljavanje. Raste i do 40 metara i ima široku kupastu krošnju.

On je takozvana pionirska vrsta jer je otporan na uslove staništa, podnosi sušu i jake vetrove i zauzima značajnu površinu u Park šumi Kraljevica. Prošlogodišnja sadnja je bila veoma uspešna, stepen primanja sadnica je veliki, pa je zamenjen veoma mali broj sadnica u okviru popunjavanja predviđenog za drugu godinu života zasada“, rekao je Lalić.

Ukupna vrednost projekta pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u Gazdinskoj jedinici „Kraljevica“ je 1.341.534,00 dinara, od čega Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansira 1.000.000,00 dinara, dok je grad Zaječar za realizaciju projekta izdvojio 341.534,00 dinara.

Izvor: Timok održavanje

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde