PočetnaIstočna SrbijaBorNEMA OPASNOSTI OD PUCANJA KRIVELJSKE BRANE, NISU UGROŽENI NI LJUDI, NI IMOVINA

NEMA OPASNOSTI OD PUCANJA KRIVELJSKE BRANE, NISU UGROŽENI NI LJUDI, NI IMOVINA

Bor, 25. decembar – Gradski štab za vanredne situacije ocenio je na današnjoj sednici, sazvanoj povodom problema koji su se juče popodne desili na flotacijskom jalovištu „nulto polje“ rudnika „Veliki Krivelj“, da nije ugrožen nijedan rudarski objekat za sakupljanje vode, niti brane jalovišta.

Foto: I. Mitrović/SZC

U procesu proizvodnje došlo je do gubitka vode u „nultom polju“, ali to ne predstavlja pretnju po zdravlje i bezbednost građana Bora i meštana okolnih sela. U pitanju je prodor vode do kolektora koji je povećao protok na izlazu iz kolektora. Pošto je kompanija Serbia Zijin Copper preduzela odmah sve neophodne mere, Gradski štab za vanredne situacije naložio je da se nastavi merenje protoka vode na izlazu iz kolektora, ali i da stručno-operativni tim, koga čine ljudi sa Tehničkog fakulteta u Boru, kompanije Zijin i ostali koji su bili uključeni u infrastrukturne radove oko kolektora, što pre utvrde razloge zbog kojih je došlo do problema na revizionom otvoru kolektora i pomognu sanaciju u što kraćem roku – izjavio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je ujedno i komandant Štaba za vanredne situacije na teritoriji grada.

Voda koja se akumulira u flotacijskom jalovištu „nulto polje“ rudnika „Veliki Krivelj“ za potrebe tehnološkog procesa procurela je juče popodne (24. decembra) na revizionom otvoru koji je pre tri godine, kao vezu između kolektora Kriveljske reke i površine, izgradila podizvođačka firma nekadašnjeg RTB-a Bor. Curenje nije obimno niti konstantno, a tunel nije direktno ugrožen. Takođe, nisu ugroženi ni žitelji sela nizvodno od kolektora.

Saša Perišić – Foto: I. Mitrović/SZC

Serbia Zijin Copper je odmah preduzela efikasne mere radi hitnog rešavanja ovog problema. Ekipe su na terenu i pokušavaju, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije Grada Bora, da zatvore revizioni otvor sa spoljne strane i tako smanje priliv vode kako bi sanacija mogla da se obavi i unutar otvora. U toku je zatvaranje revizionog otvora sa spoljne strane vrećama s peskom. Formirana je i istražna komisija, a odmah su preduzete i hitne mere kako se „nulto polje“ ne bi izlilo u Kriveljsku reku. Mehanizacija je odmah prebačena nizvodno od „nultog polja“, gde su iskopani predtaložnici i taložnici za flotacijski mulj. Smanjena je količina ispuštanja vode u „nulto polje“, a povećane su količine povratne vode iz „nultog polja. Pojačan je i nadzor kvaliteta rečne vode – rekao je rukovodilac Sektora za bezbednost u Serbia Zijin Copper Saša Perišić.

Sledeći korak je, kako je rekao Perišić, sprovođenje sveobuhvatne istrage stanja jalovišta i ubrzanje izgradnje novog kolektora kako bi se zamenio stari koji prolazi ispod jalovišta i već decenijama krije bezbednosne opasnosti. Takođe, vode iz „nultog polja“ flotacijskog jalovišta rudnika „Veliki Krivelj“ ispumpavaće se u tehnološki proces, a odatle će kao otpadne biti usmeravane u „polje 1“ kriveljskog jalovišta kako bi se omogućilo brže i efikasnije začepljenje revizionog otvora.

Nijedan rudarski objekat, niti brana nisu destabilizovane i nema nikakvog razloga za brigu kada je reč o bezbednosti građana Bora – podvukao je Perišić.

Autor: G. Tončev Vasilić

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde