PočetnaIstočna SrbijaBorNEZABORAVNO MUZIČKO VEČE KINESKO SRPSKOG PRIJATELJSTVA NA BORSKOM JEZERU

NEZABORAVNO MUZIČKO VEČE KINESKO SRPSKOG PRIJATELJSTVA NA BORSKOM JEZERU

Borsko jezero, 27. jun – U hotelu „Jezero” na Borskom jezeru održano je nezaboravno veče kinesko-srpskog prijateljstva. Publika je imala priliku da uživa u spoju različitihmuzičkih žanrova, jezika i jedinstvenih performansa. Glavna zvezda večeri bio je profesor Dong Đinming, virtuoz na istočnom muzičkom instrumentu „erhu”, poznatom i kao „kineska violina”, koji je nastupao sa kolegama iz Slovenije i lokalnim izvođačima.

Ovaj događaj, organizovan u saradnji sa Institutom „Konfučije” u Boru i kompanijom Serbia Zijin Koper, bio je pravi praznik za ljubitelje umetnosti i kulture. Profesor Đinming, istaknuti muzičar i zamenik dekana Fakulteta umetnosti i nauka Jangce u Nanjingu, Kina, oduševio je prisutne svojim ekspresivnim nastupom. Izveo je kompozicije poput „Leptiri ljubavnici”, „Mesec iznad fontane” i „Balada o severnom Henanu”.

Profesor Đinming je istakao da je prvi put u Boru i Srbiji, te da je balkanska muzika znatno drugačija od kineske, ali upravo ta različitost daje čar koju želi da približi kineskoj i srpskoj publici.

Foto: Srbija Ziđin Koper

Veoma sam zahvalan Institutu Konfučije u Nišu i kompaniji Serbia Zijin Koper što su mi pružili priliku da sviram u Boru i predstavim kinesku muziku narodu Srbije. Zbog toga smo kolege iz Slovenije i ja nastupali sa velikim zadovoljstvom i strašću”, rekao je Đinming.

Vrhunac večeri bio je zajednički nastup kineskog virtuoza i slovenačkog dvojca „Harmelogic”, s kojima nastupa već dve godine. Izveli su tradicionalne i savremene kompozicije, uključujući „Jasmin”, „Muzika u stilu Sinđanga”, kao i srpske pesme „Tamo Daleko” i „Hajde Jano”.

Foto: Srbija Ziđin Koper

Događaj je dodatno obogatila izvedba tradicionalne srpske narodne igre, koja je pokazala duh slavlja i zajedništva. Marija Radovanović iz Bora izvela je kompoziciju „Če mja fost maj Drag pje lume” na flauti, a tokom večeri mogli su se čuti i zvuci harmonike, uz koje se igralo kolo i đuskalo uz „Bela ćao”.

Veče je završeno kompozicijom „Divno veče”, koja je simbolično zaokružila celu manifestaciju.

Ovo muzičko veče predstavlja simbol dugogodišnjeg prijateljstva između Kine i Srbije”, izjavio je gospodin Džang Jičeng, generalni menadžer za korporativnu odgovornost kompanije Srbija Ziđin Koper i naglasio da se nada da će imati priliku da ovakve događaje organizuju i ubuduće.

Kompanija Srbija Ziđin Koper nastavlja da neguje i podržava kulturnu razmenu između Kine i Srbije, jačajući veze između dva naroda kroz umetnost i zajedničke projekte.

Politika

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE