NIJE VALJDA PEVANJE VAŽNIJE OD ZDRAVLJA!

0
43
Foto ilustracija: pixabay.com
ČITAJ MI!

Bor, 13. januar – U Boru će i večeras, za Srpsku Novu godinu, u amfitetaru, ispred Doma kulture, kao i uoči 1. januara ove godine, Centar za kulturu pod pokroviteljstvom ( to je onaj koji sve plaća) Grada Bora, organizovati doček uz pesmu, svirku i vatromet. Nije toliko bitno ni ko peva, jer to je uglavnom u svim mestima u zemlji po istom „receptu“, pogotovu što je izborna godina. Dolaze muzičari bliski partiji na vlasti. Tako je oduvek bilo. Nekad se Srpska ili pravoslavna Nova godine, bar u Boru, organizovala na otvorenom prostoru, nekad ne, zavisno kako procene organizatori. Gledali smo tako poslednjih godina i Cecu, i Bekutu, Topalka, koga sve ne. Oni to odrade, kako kad, zavisno i od vremena, na brzinu ili kako valja i treba. Nedavno je gostovao i Aca Lukas, ali sa manje gledalaca, negde između dve i tri hiljade, ali su pojedini tabloidi (Alo, na primer) objavili da se okupilo 30.000 Borana. Još je naglašeno da je koncert besplatan. I kad je već svuda po zemlji Srbiji takav običaj, ni Bor ne treba da bude izuzet. Ali, sad je drugačija situacija i u zemlji i svetu – vlada korona i, iz dana u dan, brojke obolelih naglo se uvećavaju. Po jučerašnjim izveštajima, u Borskom okrugu poslednja dva, tri dana – trostruko je više kovid bolesnika. To je zaista zabrinjavajuće uz procenu da će se opasna zaraza sve više širiti i da već danas, najviše zbog te istine, zaseda državni Krizni štab koji će najverovatnije pooštriti mere. Jer, dočeci za redovnu Novu godinu, naročito okupljanja u Beogradu pred desetinama hiljada ljudi, proširili su zarazu i napravili nove gužve u zdravstvenim ustanovama. Juče je bilo rekordnih 14.000 obolelih u Srbiji. Zastrašujuće!

Juče su Čačak, Ivanjica, Kraljevo, otkazali večerašnji doček na trgovima. Danas će isto učiniti još neki gradovi. Kraljevo je, na primer, spremalo spektakl sa Miroslavom Ilićem. Korona čini svoje, i pesma neće moći da nas održi, eto primera, pa ma ko da je trebalo da peva. Ni nacionale Miroslav nije privilegovan.

U Boru se još ćuti.

Posebno je važno i što su temperature neglo pale ispod nule. Kome će biti do pesme i vatrometa na recimo minus deset stepeni. Kome? Malo je tako hrabrih i upornih, onihn koji će da rizikuju i zdravlje zbog malo zabave.

A u Boru se još ćuti.

Najzad, šta ukoliko ne bude odgovarajuće posete, ukoliko strah od novog soja korone i hladnoća ne „ubede“ i najodlučnije da ostanu kod kuće i gledaju šta im je preče. Gledaju TV.

Pevanje i igranje, đuskanje, nisu važniji od zdravlja. Niti su bili, niti mogu da budu. Pa ma ko da je na sceni, Miroslav ili neko treći.

Organizatori u Boru imaju iskustvu od pre 13 dana i dočeka Nove godine u Beogradu. Toj fešti prethodila je uvertira, televizijski predugi obilazak glavnog grada glavnokomandujućeg Vesića sa pevačicom Karleušom. Otišla je i slika beogradskog dočeka u svet. A to što se, posle tog opuštanja, korona naglo proširila, e, to je nešto drugo. Ne, nije, to je prvo i o tome mora vlast da brine i zaustavi velika i ne baš potrebna okupljanja.

Ovaj doček večeras u Boru, bar po našem mišljenju, ima i politički kontekst. Ne treba puno analize i ređanja kockica – izbori su blizu, glasače treba privoleti na svakojake načine. Pa i ovaj noovogodišnji, mada je januar ionako prepun slava i slavlja, razonode, veselja i gozbi.

Jedino ako u Boru nije važnija izborna trka od – zdravlja građana? Koliko sećanje služi, 2021. nije ni bilo dočeka pravoslavne Nove godine. Ni nekih godina ranije. Očigledno – nije bilo ni izbora i to na svim nivoima.

Da sam na vašem mestu, ne bih izlazio iz kuće bez teške potrebe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име