PočetnaIzboriOEBS IZBORE U SRBIJI PRATI SA 265 POSMATRAČA IZ 41 ZEMLJE

OEBS IZBORE U SRBIJI PRATI SA 265 POSMATRAČA IZ 41 ZEMLJE

Beograd, 2. april – Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evrospku bezbednost i saradnju (OEBS) pratiće u nedelju izbore u Srbiji sa 265 posmatrača iz 41 zemlje članice.

Kako je objašnjeno Tanjugu u posmatračkoj misiji ODIHR, 213 članova misije su kratkoročni posmatrači, koji će pratiti tok glasanja, a 26 su dugoročni posmatrači, koji imaju mandat da prate kompletan izborni proces.

Ostatak članova misije su eksperti i službenici ODIHR.

Posmatračima ODIHR-a na dan glasanja pridružiće se više od 100 parlamentaraca iz zemalja članice Parlamentarne skupštine OEBS, kao i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i Evropskog parlamenta.

Misija namerava, kako je rečeno Tanjugu, da prati izbore u svim opštinama u Srbiji.

Posmatračka misija uspostavljena je 21. februara dolaskom ekspertskog tima, a na njenom čelu je Daglas Brus Vejk.

Dugoročni posmatrači svoj rad započeli su 4.marta, dok su kratkoročni posmatrači stigli u prethodna dva dana.

Posmatračka misija ODIHR predstaviće preliminarni izveštaj o izborima u ponedeljak 4. aprila, a konačni izveštaj dva meseca posle završenog izbornog procesa.

Misija će pratiti da li su izbori održani u saglasnosti sa pravilima OEBS i drugim međunarodnim obavezama i standardima demokratskog glasanja, kao i u saglasnosti sa nacionalnim zakonodavstvom.

Tako posmatračka misija prati registraciju glasača, prijavu kandidatura, predizbornu kampanju i finansiranje, rad izborne administracije i nadleznih valdinih tela, implementaciju zakona koji se odnose na izbore, kao i rešavanje sporova vezanih za izbore.

Istovremeno ODIHR vrši kvalitativni i kvantitativni monitoring medijske pokrivenosti izborne kampanje, a to važi i za društvene mreže. Na sam dan izbora posmatrači ODIHR pratiće otvaranje biračkih mesta, glasanje, prebrojavanje glasova.

ODIHR je do sada pratio 15 izbornih procesa u Srbiji, od kojih je poslednji bio 2020.kada su održani parlamentarni izbori.

Izvor: Nova

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE
Prethodni članak
Sledeći članak