POČELA JE NAJNOVIJA, 2022.

0
50
Foto: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Istočna Srbija, 8. decembar Za Novu godinu i Božić, po tradiciji, bilo je lepo, ali, sem svetkovina i prazničnih običaja, dva događaja posebno su, bar u lokalnim sredinama i ovde, u Boru, pobudila posebno interesovanje. Puštanje obilazanice od ulaska u Oštrelj do Bunara sa najavom gradske vlasti da će se brzo izmestiti teretni saobraćaj sa glavnih gradskih ulica i skromna ali iskrena i u dobri čas – donacija Ziđina ambulanti u Bučju – lepi su darovi za početak 2022. godine. Ne treba zaboraviti ni sećanje Centra za kulturu na 60 godina bioskopa “Zvezda”. Svaka čast i dočecima na trgovima, pevačima i pevačicama, gozbama, vatrometima, crkvenim saborovanjima i porukama, poklonima, deda mrazovima, čestitkama i željama… Ali, brinuti o zdarvlju naroda i graditi put, pa i onaj najmanji u inetresu je svakog građanina, i mladih i starijih, i najstarijih.

U Zaječaru, sem tradicionalnih susretanja i običaja, kao i “Ulice radovanja”, pesme i muzike, vruće rakije i hladnih špricera, ništa značajnije, atrkativnije ili dobrobitnije, nije se dogodilio. Bar po izveštavanju lokalnih medija.

Da ne zaboravimo Majdanpek. Bokserski klub “Miners” darovao je mališane prigodnim poklonima i pozvao sve sportiste da se sete onih koji dolaze. U gradu rudara i zlata, Jovana Dragošanović Telesković, posle 1. januara 2018., dobila je i ove, 2022., prvu bebu na razmeđi stare i nove godine. Mala Miljana rodila se prva prvog dana Nove 2022. Dejan Ilić je pronašao zlatnik u česnici gradske crkve. I tako redom. Bilo je veselo, s ljubavlju, u slozi, i svuda u Timočkoj krajini i celoj Srbiji.

IPAK, najradosniji Božić i najvedriji prvi novogodišnji dani vezani su za dve planine u ovom kraju Srbije: Stara planina postala je, aposlutno zasluženo, novi Nacionalni park. Istok Srbije, sem Đardapa, iznedrio je još jedan nacionalni dragulj pod zaštitom države i to je – bez svake sumnje – najlepši, najdraži dar ne samo za opštine Knjaževac i Pirot. Ovaj planiniski biser upotpunjen je i tradicionalnim “Božićnim usponom” planinara na Rtanj. I ovog puta magičnu planinu pohodilo je više stotina planinara iz cele zemlje.

Čestitke partija (SNS u Zaječaru) i gradskih i opštinskih funkcionera i posete dežurnim i važnim institucijama, po običaju, nisu izostale. Nije zaboravljena ni “Ulica otvorenog srca” u Beogradu uz gromoglasne zvižduke predsedniku republičke Skupštine, Ivici Dačiću. Kao da je malo bilo svakodnevnih i raznoraznih pojavljivanja na nacionalnim TV, pa hajmo malo i u predizbornu kampanju “otvorenog srca”. Deca su, kažu očevici, bila zbunjena, roditelji su sve shvatili i – nisu ćutali.

Naši lokalni funkcioneri bili su mudriji: ulica ih nije zanimala, što je sigurno – sigurno je. U Boru su imali i naročito radovanje: nisu ni Crni Vrh, ni Malinik, ni Stol i ostali najvredniji šumoviti predeli proglašeni – nacionalnim dobrima. Mogu da seku i bukvu, i cer, i hrast, i četinere do mile volje i u interesu – javno – privatnog partnerstva.

Evo, od jutros se i zabelelo. Stigli su prvi snegovi. Biće i para – sredinom februara 20.000 za svakog penzionera. Za one mlađe po 100 evra malo ranije. I sve pre 3. aprila. Pa, šta još hoćemo? Živela izborna i ekološka 2022.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име