PočetnaVestiEkologijaPOGODNOSTI PRILIKOM KUPOVINE EKOLOŠKIH VOZILA

POGODNOSTI PRILIKOM KUPOVINE EKOLOŠKIH VOZILA

Iako na prvi pogled može izgledati kao značajan teret za državni budžet, subvencionisanje kupovine električnih vozila ima dublje implikacije koje idu daleko iznad iznosa na računima, piše Politika. Osim očiglednih ekoloških benefita koji direktno utiču na zdravlje nacije i okoline, finansijski efekti ovih podsticaja mogu biti izuzetno pozitivni, naročito kada se uzmu u obzir uštede u sektorima poput zdravstva.

Evropske vlade, uključujući i Srbiju, već nekoliko godina podržavaju prelazak na električnu mobilnost kroz različite vidove subvencija i beneficija. Ovaj trend se dodatno podstiče zakonima EU koji predviđaju zabranu prodaje vozila sa SUS motorima do 2035. godine, što olakšava tranziciju građanima.

Analiza Asocijacije evropskih proizvođača vozila (ACEA) pokazuje da su subvencije podeljene u dve glavne kategorije: poreske olakšice i direktni podsticaji. Primeri iz različitih zemalja EU ilustruju raznolikost pristupa subvencionisanju električnih vozila.

Austrija je jedna od zemalja koja potpuno oslobađa kupce električnih i hibridnih vozila od PDV-a za vozila do određene cene, dok se za skuplja vozila plaća deo poreza. Takođe, vlasnici ovih vozila su oslobođeni godišnjih poreza i taksi na zagađenje.

Belgija, iako ne nudi direktnu novčanu podršku, pruža različite poreske olakšice za ekološka vozila, fokusirajući se na emisiju CO2 i kapacitet baterija.

Hrvatska, s druge strane, nudi značajne subvencije pri kupovini električnih vozila, uz dodatne beneficije poput oslobođenja od specijalnih taksi i zahteva da vozilo ne bude skuplje od određenog iznosa.

Francuska ima kompleksan sistem subvencija koji uzima u obzir različite faktore poput prihoda kupca i ekoloških karakteristika vozila, te dodatno stimuliše zamenu starih vozila električnim ili plug-in hibridnim.

U Nemačkoj, kupci električnih i plug-in hibridnih vozila oslobođeni su registracije tokom 10 godina, dok se razmatraju dodatne olakšice poput umanjenja poreza za kompanijska vozila.

Grčka nudi značajne olakšice pri registraciji električnih i hibridnih vozila, uz subvencije koje sežu od povrata dela vrednosti vozila do dodatnih podsticaja za reciklažu.

Ovi primeri jasno pokazuju da, iako se subvencije mogu činiti kao teret za budžet na prvi pogled, dugoročni benefiti ušteda u sektorima kao što su zdravstvo i zaštita životne sredine često premašuju početne troškove. Subvencionisanje kupovine električnih vozila nije samo investicija u transportnu industriju, već i u zdravlje i ekonomiju nacije.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde