PočetnaVestiSrbijaPOTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNJU MARINE U GOLUPCU

POTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNJU MARINE U GOLUPCU

Golubac, 21. novembarJuče su Ministarstvo turizma i omladine, Agencija za upravljanje lukama i Opština Golubac ozvaničili ključni korak u razvoju nautičkog turizma na Dunavu. Potpisivanjem Ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza, započet je projekat izgradnje marine u Golupcu.

Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine, izrazio je optimizam glede ovog ambicioznog projekta. Kandić je naglasio da će do kraja sledeće godine kompletno biti završena izgradnja nautičke turističke infrastrukture na Donjem Podunavlju. Trenutno se već sprovodi projekat izgradnje marine u Velikom Gradištu, dok će u narednoj godini biti udvostručeni kapaciteti za međunarodno putničko pristanište u Donjem Milanovcu.

Ovo nije samo investicija u marine, već i u turizam, privredu i infrastrukturu. Do novembra ove godine, na kruzerima je putovalo oko 170.000 putnika, što je povećanje od 30% u odnosu na isti period prošle godine – istakao je Kandić.

Pored Golupca, Kandić je najavio i planove za 2024. godinu, uključujući izgradnju novog putničkog pristaništa u Banoštoru, proširujući kapacitete za prijem kruzera i na Gornjem Podunavlju.

Predrag Petrović, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, naglasio je da projekat „Zaplovi Srbijom“ pokazuje nameru države da konstantno ulaže u nautičku infrastrukturu, turizam i privredu. Do sada su već otvorena međunarodna putnička pristaništa u Sremskoj Mitrovici i Zemunu, a šabačko pristanište će biti otvoreno do kraja godine. Takođe, u Velikom Gradištu se gradi marina s ulaganjem od oko 2,5 miliona evra u prvoj fazi.

Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama, naglasio je da je Golubac jedna od ključnih tačaka u projektu „Zaplovi Srbijom“, koji je započet u martu. Osim marine u Golupcu, planirana je izgradnja još četiri marine duž Dunava. Buduća marina u Golupcu smeštaće se u neposrednoj blizini centra grada i moći će da primi oko 100 plovila.

Očekuje se da će ova marina postati epicentar nautičkog turizma u regionu, pružajući ne samo mesto za prihvat i smeštaj plovila već i prostor za razvoj različitih komercijalnih i drugih sadržaja. Projekat „Zaplovi Srbijom“ sada stvara put ka unapređenju turističke privrede duž Dunava, obećavajući bolje iskustvo kako za domaće tako i za međunarodne posetioce.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde