POVEĆAN NIVO ZAGAĐENJA VAZDUHA SMANJUJE STOPU PLODNOSTI

1
43
Arhivski snimak: Bor u oblacima dima i zatrovanog vazduha... Foto: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Beograd, 15. januar – Više međunarodnih studija povezalo je zagađenje vazduha ne samo s neplodnošću već i sa komplikacijama pri rođenju, povećanim urođenim oštećenjima, pokazuje analiza Evropskog fonda za Balkan i profesora humane genetike Miodraga Stojkovića.

Zagađenje vazduha jedan je od krivaca neplodnosti i sve veće stope steriliteta i kod žena i kod muškaraca širom zapadnog Balkana, pokazalo je istraživanje Evropskog fonda za Balkan i organizacija iz Srbije i regiona. Žene koje žive u zagađenim oblastima, zbog lošeg kvaliteta vazduha mogu imati manje zdravih jajnih ćelija, a usled toga i nižu plodnost, dok je vantelesna oplodnja manje uspešna.

Dugotrajno izlaganje zagađenom vazduhu na zapadnom Balkanu može da smanji plodnost žena za više od deset odsto, a tokom dana s visokim nivoom zagađenja smanjuju se šanse za začeće, a povećavaju za pobačaj. Kod muškaraca zagađenje praškastim materijama dolazi do testisa, gde uzrokuje smanjenje proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida, i češće pobačaje tokom trudnoće usled programirane smrti ćelija – navodi se u ekspertskoj analizi koju je za kampanju „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” izradio čuveni profesor humane genetike i osnivač specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu Miodrag Stojković.

Povećan nivo zagađenja vazduha smanjuje stopu plodnosti, a zagađivači poput olova i bakra deluju na funkcionisanje žlezda u ljudskom organizmu, čiji poremećen rad negativno utiče na reprodukciju. Više međunarodnih studija povezalo je zagađenje vazduha ne samo s neplodnošću već i sa komplikacijama pri rođenju, povećanim urođenim oštećenjima, čak i povećanjem mrtvorođene dece.

Praškaste materije tipa PM 2,5 slabe kvalitet jajnih ćelija, studija iz Brazila pokazuje da visok nivo PM 10 povećava stopu pobačaja i kod žena koje su se podvrgle procesu vantelesne oplodnje.

Studija iz 2010, koja je obuhvatala područje grada Labina u Hrvatskoj, pokazuje da je učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba u gradu bila značajno viša u periodu izlaganja zagađenom vazduhu iz obližnje termoelektrane na ugalj – u poređenju s periodom kada takve izloženosti nije bilo. Sulfatna jedinjenja koja nastaju u procesu spaljivanja uglja povećavaju i do 13 odsto rizik od pobačaja, dok izloženost česticama PM 2,5 i PM 10 smanjuje stopu začeća – navodi se u analizi.

Smanjenje neplodnosti na zapadnom Balkanu povezana je sa smanjenjem zagađenja vazduha, a rešenja su već dobro poznata: napuštanje uglja za proizvodnju struje, zamena kotlova u domaćinstvima ekološki čistijim rešenjima, povećanje energetske efikasnosti, ali i smanjenje jednokratne upotrebe plastike i zamena sintetičkih vlakana prirodnim.

Kako bi se smanjila neplodnost, potrebno je obezbediti visokoefikasne filtere za vazduh u zatvorenim prostorima, uz pravovremeno obaveštavanje o zagađenju vazduha, kako bi se izbegavale aktivnosti na otvorenom onda kada je kvalitet vazduha loš. Ova mera je posebno značajna za specijalne ustanove koje se bave lečenjem steriliteta, kako bi i same prilikom procesa vantelesne oplodnje stvorile optimalne uslove za pacijente i smanjile negativni uticaj zagađenja laboratorijskog vazduha na vrlo osetljive jajne ćelije i embrione – navodi se u istraživanju i dodaje da lečenje neplodnosti i vantelesna oplodnja mora postati mnogo dostupniji svima koji žele da imaju decu.

Izvor: Politika

1 KOMENTAR

  1. Od kad su sns na vlasti, najzagadjeniji vazduh, vojvodina nema ispravnu vodu, lekari nisu zapisljavani. Sve planski sprovedene genocidne aktivnisti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име