PočetnaIstočna SrbijaPREMIJERNO PRIKAZAN FILM "ĐORĐE GENČIĆ PREVRATNIK SA ZLATNIM ŠTAPOM"

PREMIJERNO PRIKAZAN FILM „ĐORĐE GENČIĆ PREVRATNIK SA ZLATNIM ŠTAPOM“

Zaječar, 29. januar – Đorđe Genčić svakako je jedna od najznačajnih političkih ličnosti s kraja 19. i početka 20. veka. Školovan u Beču i Rusiji, upamćen je kao zaverenik, industrijalac, kraljeubica, bonvivan ali i čovek izuzetnog karaktera i čvrstih stavova.

Dokumentarni film „Đorđe Genčić prevratnik sa zlatnim štapom“, autora Radeta Stojčića, premijerno je prikazan u njegovom rodnom Velikom Izvoru kod Zaječara. Bio je gradonačelnik Niša,ministar unutrašnjih poslova i vodja liberalne stranke Jova na Ristića,miljenik Obrenovića,naročito kralja Milana,piše Slobodan Jovanović.

U vreme burnih događaja koji su usledili posle ivanjdanskog atentata na kralja Milana, Dorđe Genčić je ministar unutrašnjih poslova. Tada je bio glavna veza između zatvorenog i uhapšenog Nikole Pašića,najistaknutije političke ličnosti ondašnje Srbije i dvora Obrenovića. Prema mišljenju Slobodana Jovanovića, on je nastojao da Pašiću glavu spasi“, istakao je istoričar dr Nebojša Damjanović.

Naočit i markantan, izuzetno je voleo modu.

Za razliku od drugih svojih političkih takmaca i ljudi koji su bili oko njega,Đorđe je voleo lepo da se oblači. Kažu da se u eleganciji takmičio sa kraljem Milanom, a da se od njega u celom Beogradu, lepše oblačio samo austrijski izaslanik“, rekao je arheolog Bora Dimitrijević.

Iako je politika bila njegova najveća strast, nije joj se vraćao po svaku cenu.U vreme balkanskih i Prvog svetskog rata radio je kao dopisnik ruskih listova.

Genčić je iznosio kako se drži dalje od politike,zato što bi mu moglo biti prigovoreno kako se on koji ima krvave ruke, bavi politikom, kako bi naplatio svoje delo iz majskog prevrata“, istakao je istoričar Nikola Milutinović.

Majski prevrat bio je državni udar i vojni puč kada su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga,čime je prekinuta loza dinastije Oubrenović.

Genčić je do kraja života bio industrijalac, a otadžbini je ostavio svoju beogradsku vilu u Krunskoj, gde je sada Teslin muzej i vilu u Zaječaru u kojoj je okružni zatvor.

Izvor: RTS

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde