PočetnaVestiEkonomija/BIZPrivrednici, obratite pažnju: KLJUČNI ROKOVI U PORESKOM KALENDARU ZA FEBRUAR KAKO BISTE...

Privrednici, obratite pažnju: KLJUČNI ROKOVI U PORESKOM KALENDARU ZA FEBRUAR KAKO BISTE IZBEGLI KAZNE I ZATEZNE KAMATE“

Beograd, 6. februar – Poreska uprava redovno objavljuje poreski kalendar kako bi privrednici imali mogućnost da pravovremeno ispunjavaju svoje obaveze i izbegnu plaćanje kazni i zateznih kamata. U ovom mesecu, februaru postoji niz ključnih datuma koje obveznici treba da imaju na umu.

Na samom početku februara, estradni umetnici i radnici su obavezni dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u januaru. Prvi ponedeljak u mesecu je i rok za poslodavce da predaju izveštaje o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za januar.

Datum 12. februar označava rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Takođe, istog dana ističe rok za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost i plaćanje PDV-a za mesec januar.

Obaveze koje se inače plaćaju do sredine meseca pomerene su za ponedeljak, 19. februar, zbog Dana državnosti. Privrednici moraju do tog datuma platiti akontaciju poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za januar, kao i doprinose za sveštenike, verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za prvi mesec u godini.

Takođe, samostalni umetnici i poljoprivrednici imaju rok do 19. februara da plate doprinose za prvo tromesečje 2024. godine. Ovaj datum važi i za podnošenje prijave na obrascu PPD-SU za utvrđivanje konačne obaveze doprinosa za prethodnu godinu i tromesečne akontacije doprinosa za 2024. godinu za samostalne umetnike.

Dodatne obaveze, poput plaćanja akciza, takođe su pomerene do 19. februara, kako bi se izbegle zatezne kamate. Poreski savetnici naglašavaju da je važno pridržavati se rokova, jer neblagovremeno plaćeni javni prihodi povlače za sobom novčane kazne i mogućnost zabrane obavljanja delatnosti.

Ukoliko se obaveze ne izmire na vreme, poreski dužnici mogu očekivati zatezne kamate, a predviđene su i novčane kazne od 250.000 dinara za pravna lica i najmanje 50.000 dinara za preduzetnike. Ukoliko privrednik dobije dve prekršajne prijave u roku od 24 meseca, može mu biti izrečena i kazna zabrane obavljanja delatnosti od šest meseci do tri godine. Poreski savetnici apeluju na obveznike da prate poreski kalendar i izmiruju svoje obaveze na vreme, čak i u slučaju nenamernih grešaka.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde