Promocije: “ZA PARTIJU I TITA” U BORU

0
59
Predsednik Tito u poseti Boru
ČITAJ MI!

Bor, 6.jun – Narodna bibilooteka u Boru preirediće u utorak, 7. juna, s početkom u 18 sati, promociju knjige “Za partiju i Tita” o kojoj će govoriti autor Nemanja Dević i dr Borisav Čeliković, urednik u “Službenom glasniku”.

Ovo je, najavljuju organizatori, zanimljiva tema kojom se preispituje istorija partiznaskog pokreta i istoriografija vezana za partizane i njihove aktivnosti tokom i neposredno po okončanju Drugog svetskog rata.

Posetioci moći će da dobiju odgovore na mnoga do sada ne baš poznata pitanja, na primer: Da li je partiznaski pokret vodio revolucionarni ili narodnooslobodilački rat?

Tito i Božin Jovanović ( direktor RTB-a 1965-1975) u Boru

I još jedan detalj: Tito je više puta posećivao Bor i u gradu bakra i zlata imao je jako uporište. Da je tako svedoči i najnovije davanje imena novim ulicama, pa je tako u Slatini jedna ulica dobila Titovo ime. Pažnju privlači i istina da ni najnovije inicijative da se menja ime glavnoj ulici u Boru jednom od prvih Titovih saboraca, Moši Pijade – nisu uspele. Trgova i ulice sa partizanskim imenima i zaostavštine iz tog, Titovog vremena je nemalo, ne samo na istoku Srbije. I zato je ova tema i danas i ovde posebno privlačna za sve generacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име