PočetnaIstočna SrbijaPROŠLA GODINA NAJUSPEŠNIJA IKADA ZA TURIZAM U ISTOČNOJ SRBIJI

PROŠLA GODINA NAJUSPEŠNIJA IKADA ZA TURIZAM U ISTOČNOJ SRBIJI

Istočna Srbija, 10. mart – Prema najnovijim podacima kojima raspolaže Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije, prošle godine je ovaj deo Srbije posetilo nešto manje od 300.000 turista. Analiza podataka o broju dolazaka i noćenja, 2022. svrstava u najuspešniju godinu za turizam ikada ističu u RARIS-u.

Kada je u pitanju turizam u istočnoj Srbiji u kojoj uspešno radi 2.900 turističkih objekta sa 9.000 ležaja i brojnim primerima novih investicija, tokom prošle godine oboreno je više rekorda.

Istočnu Srbiju je posetilo 294.664 turista, što je najveći broj dolazaka turista u istoriji i poređenja radi duplo više dolazaka nego 2011. godine. Sokobanju je posetilo 161.284 turista i ovo je najveći broj dolazaka turista u istoriji Sokobanje. Oni su ostvarili 783.205 noćenja i po tome je Sokobanja druga destinacija u Srbiji, iza Beograda a ispred Vrnjačke Banje, Zlatibora, Kopaonika i Novog Sada – navode u RARIS-u.

Dodaju da je u Knjaževcu bilo 103.743 noćenja turista, što je najveći broj noćenja u istoriji Knjaževca i čak sedam puta više noćenja nego 2010. godine.

Rekordi su obarani i u Boljevcu gde je evidentirano 55.126 noćenja, deset puta više nego do 2014. godine, kao i u Kladovu gde je bilo 22.791 noćenja stranih turista, što je najveći broj noćenja stranih turista u istoriji Kladova.

U RARIS-u su analizirali podatke o broju dolazaka i noćenja turista i kažu da dobijeni podaci pokazuju da je istočna Srbija destinacija u velikom usponu.

Navode takođe, da su u toku obimne intervencije na unapređenju saobraćajne infrastrukture u regionu i putna infrastruktura je sada spremna da prihvati turiste, kao i rekonstrukcija Tvrđave Fetislam a uskoro će početi gradnja Vizitorskog centra na Felix Romuliani (UNESCO) i komunalno uređenje Rajačkih pivnica.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde