PočetnaIstočna SrbijaBorRAZGOVOR O UNUTRAŠNJEM MORU DANICE VUKIĆEVIĆ

RAZGOVOR O UNUTRAŠNJEM MORU DANICE VUKIĆEVIĆ

Bor, 14. mart – U petak 17. marta u 18 sati, gošća Narodne biblioteke u Boru biće književnica Danica Vukićević, autorka desetak zbirki pesama, poetske proze, kratkih i mikro-priča, dobitnica NIN-ove nagrade za roman Unutrašnje more.

Književnica Danica Vukićević, autorka desetak zbirki pesama, poetske proze, kratkih i mikro-priča (Kao hotel na vetru, 1992; Kada sam čula glasove, 1995; Na plažama, 1998; Život je gorila, 2000; Šamanka, 2001; Luk i strela, 2006; Prelazak u jednu drugu vrstu, 2007; Visoki fabrički dimnjaci, 2012; Svetlucavost i milost, 2013; Dok je sunca i meseca, 2015; Majka obrnutih stvari, 2017; Ja, Klaudija, 2018) – aktuelna dobitnica NIN-ove nagrade za roman.

Razgovaramo o nagrađenoj knjizi Unutrašnje more (Futura publikacije, 2022), romanu satkanom od polifonih odnosa i prepleta žanrovski raznolikih, kratkih heterogenih zapisa društveno marginalizovane pesnikinje koja beleži, imenuje, razmatra, komentariše, poetski oneobičava, iz mnoštva saznajnih, afektivno-emotivnih i stilsko-jezičkih perspektiva osvetljava „male“ i „velike“ pojave i dešavanja u svom svakodnevnom spoljašnjem i unutrašnjem životu, neposrednom fizičkom, medijskom i širem društvenom okruženju, na tzv. književnoj sceni, kao i u savremenom svetu uopšte, s kojima se tokom vremena suočava, na koje slučajno ili silom prilika nailazi, koji je zatiču ili opsedaju, o kojima razmišlja ili ih se seća.

MINUT/SEKUND/VEK

Dok mašinerija mišljenja radi kao podmazana, emocije uskaču i intervenišu, zapažanja i pogledi klize u svim pravcima, utisci i uverenja se igraju šuge i trule kobile, partija šaha zakazuje se i odvija na planinskom platou, razgovor teče kroz šumu simbola čas kao potočić čas kao bujica, štrikam, heklam, vezem u umu, duša se hladi i greje, razvlači i skuplja kao meh harmonike sve radujući se, srce poskakuje, telo se zateže, koža ježi, čula njuše, sećanja otkivaju i lutaju, organski monitor nesagledive veličine projektuje lica poruke reči prizore.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde