PočetnaVestiEkonomija/BIZREALIZACIJOM NAJVEĆEG INVESTICIONOG CIKLUSA NA ZAPADNOM BALKANU „PRAHOVO 2027“ BIĆE OTVORENO VIŠE...

REALIZACIJOM NAJVEĆEG INVESTICIONOG CIKLUSA NA ZAPADNOM BALKANU „PRAHOVO 2027“ BIĆE OTVORENO VIŠE OD 200 RADNIH MESTA

Izgradnjom četiri moderna postrojenja u Eliksir Prahovu kroz primenu novih tehnologija iulaganjem u domaće znanje biće otvorenoviše od200 radnih mesta do kraja 2027, posebno za inženjere svih struka i ekspertiza, ali i veliki broj operativnih pozicija.

Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, najveća stopa nezaposlenosti zabeležena je u regionima Južne i Istočne Srbije. Jovana Odavić, menadžerka za ljudske resurse Eliksir Grupe očekuje da će investicioni ciklus „Prahovo 2027“ uticati na smanjenje nezaposlenosti u ovim regionima. Kako objašnjava, Eliksir Prahovo trenutno zapošljava više od 800 ljudi iz istočne Srbije, a ima i veliki broj zaposlenih iz jugoistočne Srbije.

Otvoreni smo za prijem novih, kvalitetnih kadrova koji žele da rade u podržavajućem i dinamičnom okruženju, bez obzira iz kog regiona Srbije dolaze – ističe ona.

Eliksir Grupa (Elixir Group) je započela najveći investicioni ciklus i privatni industrijski poduhvat na Zapadnom Balkanu „Prahovo 2027“ čijom će realizacijom tehnološki biti povezano više projekata vrednih preko 300 miliona evra. Ovo će omogućiti da se kroz primenu novih tehnologija, od kojih će neke prvi put biti primenjene u ovom delu Evrope,otvori više od 200 radnih mesta do kraja 2027, posebno za inženjere svih struka i ekspertiza, ali i veliki broj operativnih pozicija.

Prema rečima Jovane Odavić, u okviru investicionog ciklusa Prahovo 2027 biće izgrađena četiri najmodernija tehnološki povezana greenfield postrojenja i prateća industrijska infrastruktura u Eliksir Prahovu. Reč je o novoj fabrici fosforne kiseline, fabrikama za proizvodnju kristalnih, praškastih i tečnih đubriva, kao i energani za energetsko iskorišćenje otpada.

Rezultat ovog investicionog ciklusa biće savremeni, tehnološko integrisani, resursno i energetski efikasni industrijsko-hemijski park, prvi u Srbiji. Kroz nova postrojenja i implementirane tehnologije, smanjićemo potrošnju energenata i dekarbonizovati naše proizvodne procese, povećati proizvodne kapacitete, dobiti efikasnije proizvode i doprineti globalnom trendu održive poljoprivrede. Sve navedeno je usklađeno sa najvišim evropskim standardima, zahtevima za očuvanjem životne sredine, sa posebnim fokusom na bezbednost i zdravlje naših zaposlenih, kao i na dobrobit lokalne zajednice – objašnjava Odavić.

Naša sagovornica najavljuje da će realizacijom ovih investicija biti otvoreno više od 200 novih radnih mesta.

Kao što kaže slogan našeg investicionog ciklusa “Inženjerstvo na delu“, poseban fokus zapošljavanja biće na inženjerima različitih struka i ekspertiza. Nastavljamo da ulažemo u domaće znanje i stvaramo mesto gde stotine inženjera razmenjuju svoja znanja i iskustva dočekujući iznova mlade kadrove koji će uz našu podršku imati dobar karijerni start i moći da se razvijaju zajedno sa nama. Da bi procesi funcionisali neometano biće potreban i veliki broj operativnih pozicija, koje svakako čine srce naše proizvodnje i održavanja. Kao hemijska industrija najviše ćemo zapošljavatitehnologe i hemijske inženjere, a takođe i mašinske inženjere sa iskustvom u termoenergetici i procesnoj tehnici, kao i elektro inženjere. Sve to naravno prate i odgovarajuće nove operativne pozicije u proizvodnji i odžavanju, kao što su operateri, rukovaoci industrijskom mehanizacijom, bravari, električari, laboranti  – ističe Odavić.

Kako ukazuje, Eliksir Grupa trenutno zapošljava 2.000 ljudi, od čega više od 300 inženjera od kojih je mnogima ova kompanija bila prvo zaposlenje nakon studija, „došli su da rade kao smenski inženjeri i napredovali su zajedno sa nama do rukovodečih pozicija“. Ona kaže da je, nažalost, sve manje srednjoškolaca koji se odlučuju da upišu tehničko-tehnološke fakultete, pa je i manji broj diplomiranih inženjera. Takođe, naglašava dobru saradnju sa srednjim školama i fakultetima.Kompanija je prisutna na mnogim događajima koji okupljanju studente.

Saradnja sa visokoobrazovnim institucijama vrlo je široka u Eliksir Grupi. Ona se oslanja na saradnju sa univerzitetima širom Srbije, ali obuhvata i zajedničke aktivnosti sa fakultetima u regionu.Izgradnja odnosa sa fakultetima, profesorima i studentima prioritet je naše strategije brendiranja poslodavca. Redovni smo učesnici na sajmovima praksi i zaposlenja, danima otvorenih vrata, organizujemo posete našim postrojenjima.Uz to podršku pružamo studentima i direktno, saradnjom sa organizacijama mladih.Kroz program plaćene stručne prakse „Super Start“ omogućavamo najboljim kandidatima da započnu karijeru u dinamičnom i timski orijentisanom okruženju, u kom će moći da ostvare svoj pun potencijal, lični i profesionalni. Budući planovi odnose se na razvoj programa stipendiranja kojim ćemo još posvećenije podržati najbolje studente tehničko-tehnoloških nauka u Srbiji – navodi naša sagovornica.

Ona ističe višestruku važnost svih ovih aktivnosti. Osim što se na taj način povezuju sa mladim talentima, koje zatim potencijalno i zapošljavaju, iz Eliksira im pružaju i priliku da sagledaju sve opcije i da se praktično oprobaju kroz vežbe ili stručnu praksuu kompaniji. „Redovno  osluškujemo šta je to studentima važno i njihove ambicijeuzimamo u obzir u planiranju  naših aktivnosti vezanih za proces učenja i karijerni razvoj“, objašnjava Odavić.

Uključeni smo u program dualnog obrazovanja sa Tehničkom školom u Negotinu, Poljoprivrednom školom u Bukovu i Mašinskim fakultetom Univerziteta u Nišu. Dualno obrazovanje je kao model učenja kroz rad dobro planiran, organizovan proces pod rukovodstvom i nadzorom instruktora u realnom radnom okruženju, tokom koga učenici stiču kompetencije koje su neophodne za produktivan i efikasan rad shodno zanimanju. Imamo zaista dobru saradnju sa školama i nastavnim kadrom i radimo u zajedničkom interesu da podelimo svoja znanja, omogućimo dobro okruženje za učenje kroz rad kako bi i učenici bili motivisani i usvojili što više konkretnih praktičnih znanja – objašnjava menadžerka za ljudske resurse Eliksir Grupe.

Odavić kaže da je Eliksir Grupa sistem koji se kontinuirano razvija i  svake godinepovećava broj zaposlenih. U svakom momentu su otvorene različite pozicije i oglašene su na sajtu kompanije u okviru sekcije karijera.

Na pitanje kakve benefite zaposleni u Eliksir Prahovu mogu očekivati, naša sagovornica ističe mogućnost rešavanja stambenog pitanja u okviru kompleksa Eliksir Garden koji će biti izgrađen u Negotinu.

Jedan od jedinstvenih benefita prvenstveno za naše zaposlene, a potom i za stanovnike lokalne zajednice, je svakako izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa Eliksir Garden koji smo započeli u centru Negotina. Cilj projekta je ispunjenje potreba naših zaposlenih i unapređenje kvaliteta života na atraktivnoj lokaciji, koja će imati sve sadržaje u skladu sa savremenim uslovima života: parkove, igrališta, vrtić, rekreaciju na otvorenom, solarnu rasvetu, retail park – ukazuje Odavić.

Govoreći o saradnji sa lokalnom zajednicom, Odavić kaže da je Eliksir Grupi ona najvažnija, te da su u skladu sa tim svoj plan daljeg razvoja u Prahovu prvo predstavili meštanima, pozivajući ih da se uključe u dijalog oko razvojnih planova i potreba lokalne zajednice kroz čiju realizaciju ova kompanija može doprineti poboljšanju kvaliteta života.

Svi meštani znaju da su vrata naše Kancelarije za saradnju sa lokalnom zajednicom u centru Negotina otvorena za sva pitanja i njihove inicijative. Naša Fondacija podržava niz inicijativa i projekata koji doprinose održivom razvoju i unapređenju kvaliteta života u lokalnij sredini, a izgradnja kompleksa Eliksir Garden u Negotinu je samo jedan od rezultata uspešne saradnje i poverenja koje gradimo sa lokalnom zajednicom – zaključuje naša sagovornica.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE