Referendumski listići: NAPREDNJACIMA OČIGLEDNO PADA REJTING!

0
201
Foto: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Bor, 18. januar – Sinoć saopšteni prvi rezultati Gradske izborne komisije u Boru ne mogu da budu ohrabrujući za vladajuću naprednjačku stranku iako je ukupan rezultat za njih – pozitivan. Vlast se provukla kroz “iglene uši”, jedva su prešli 50 odsto iako je, prema pisanju pojedinih medija, bilo “kontraverznih” događanja. Na primer, u Metovnici, na biračkom mestu 25 u Domu kulture, 130 birača glasalo je – od kuće. Isto tako se napominje – da “mnogi nisu dobili pozive za glasanje”. Razlika je u nekih 500 glasova. Za referendumsko pitanje DA zaokružilo je 51,92, za NE 47,2 odsto upisanih u biračke spiskove. Od 40.973 građana s pravom glasa na birališta je izašlo – 27,6 odsto glasača. Ili, još upečatljivija slika: na 24 biračka mesta pobedila je opcija sa DA, a na 23 sa NE. Ovi sa NE zaista su se približili uz skut.

Kako ove brojke shvatiti i razumeti? Vladajuća SNS, gotovo je sigurno, saopštiće da je zadovoljna pobedom, ni suprotni tabor neće ništa manje likovati. I oni, očevidno je, treba da budu više nego zadovoljni. Postignut je rezultat, bez obzira na primedbe, ohrabrujući i obećavajući. U selima gde je većina glasala za DA, 3. aprila je veliko pitanje da li će se isto ponašati.

Kad se šire pogleda najaktuelnija glasačka euforija, videće se da je Bor i dobro prošao za vlast kako se “palo” u Beogradu, Nišu, Novom Sadu… Rejting pada i tamo gde se, takoreći do juče, nije ni u snu očekivao takav glasačaki ishod.

Kako će, s obzirom na najnovija dešavanja, tek biti na redovnim izborima 3. aprila, teško je prognozirati. Mada je već danas aposlutno jasno da je rejting SNS i SPS-a u Boru na nizbrdici i da će u danima koji predstoje pokušati da se vrati poverenje građana. Nameće se pitanje – zašto se tako “tesno” juče izvojevala, još malo pa pirova pobeda? Jer, ovaj rezultat postignut je i zahvaljujući ogromnoj medijskoj kampanji i na republičkom i lokalnom nivou. Hoće li, samim tim, naprednjaci imati vremena do kraja izborne kampanje da poprave pozicije koje im se lagano a sigurno izmiču i već dovode do brige i nespokoja?Vođe SNS u Boru, Blagoje Spaskovski i Aleksandar Milikić ( Nebojša Videnović se ne eksponira previše) moraće da se dobro preznoje kako bi vedra čela izašli pred birače i pokazali da je njihova politika u interesu svih građana. Oni su do sada, možda i predugo, na razne načine, uspevali da ubede građane u svoju politiku oberučke podržanu od moćne mašinerije u Beogradu. Sada ta priča neće proći tek tako, jer svaki njihov potez je uglavnom prepoznatljiv, a i neki projekti koje uporno forsiraju nemaju raniju prođu. Štaviše, moraće da se debelo potrude i slikovitije i konkretnije predoče narodu svoj program. S obzirom da ih Borani poznaju u dušu, neće im biti lako i jednostavno. Tu im ni “njihovi mediji” ne mogu puno pomoći.

Opozicija se trudila u proteklom periodu da ukaže na ekološke i još neke probleme, propuste i greške pozicije. Koliko se, s malo raspoloživih resursa, u tome uspelo teško je komentarisati. Vlast je, kao i svaka, koristila poznata sredstva i bez puno napora prikazivala svoja dostignuća i pregnuća onako kako je verovala da je najbolje. U tome se i uspevalo.

Sudeći po rasoploženju u selima, pogotovu temo gde nisu do kraja rešeni imovinsko pravni odnosi sa novim vlasnicima rudnika, i još neki nesporazumi, ne piše se dobro organizatorima izbora. Sve više je nezadovoljnih i na strani je Vlaške stranke “Most”. Vlast će, zbog toga, pokušati da se odupre takvim shvatanjima, a da li će imati dovoljno argumenata, e, to je već nešto drugo. Opozicija će, znajući taktiku i strategiju protivnika, morati bolje da se organizuje i spreči glasanja od kuće i slične “izume”.

Biće borbe, biće tu svega i svačega. Jer, ulog je veliki, neizvesnost sve prisutnija.

Ukoliko se u vlasti bude radilo transparentnije, otvorenije i s više pažnje i uvažavanja građana do 3. aprila, mogu da se nadaju bar referendumskom rezultatu. Ako se pokaže ukorenjena bahatost, medijska zatvorenost i skučenost, često zaobilaženje istine – nema vajde. Nije više kao nekad, narod sve ili mnoge prevara i manipulacije prepoznaje. I sve manje je naivnih.

Opozicija, opet, ima ogromnu šansu da uspe jedino ako bude jedinstvena i da greške i propuste protivnika pretoviri u svoju korist.

Ako ništa drugo, predstoji uzbudljiva politička igranka. U kolo će se uhvatiti već znani igrači, jer ostali će ostati da gledaju svoja posla i grčevito se bore se koronom. A ovi izbori koji uskoro dolaze biće, sigurno je, sve neizvesniji. Kako u Boru, tako i u – prestonici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име