PočetnaVestiDruštvoSafet Pavlović: U RUDNIKU ZLATA ZAPOSLIĆE SE 250 RADNIKA, MNOGI ĆE REŠITI...

Safet Pavlović: U RUDNIKU ZLATA ZAPOSLIĆE SE 250 RADNIKA, MNOGI ĆE REŠITI EGZISTENCIJU

ČITAJ MI!

Žagubica, 23. januar – Vest da je u opštini Žagubica otkriveno novo bogato ležište zlata, tri kilometra jugoistočno od projekta „Zlato Timok“, u ovom delu istočne Srbije nepatvorene lepote i jedinstvene snage prirode, gotovo da nikoga nije iznenadila. Odvajkada se pripoveda da Homoljske planine, koje sa severa oivičavaju Žagubicu, kriju veliku količinu zlata. Taj plemeniti metal, vele legende, na dnu Krupajskog vrela čuva vodeni duh Tartor, poznat i po imenima Starac, ili na vlaškom Al Batrn. Zato i ne čude da srce Homolja, Žagubica, leži na zlatu.

Prvi preliminarni rezultati tehnoloških istraživanja multinacionalne kompanije Dundee Precious Metals INC, sa sedištem u Kanadi, koja se bavi istraživanjem zlata u Srbiji, pokazali su da je na novootkrivenom ležištu Čoka Rakita moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem većim od 93 odsto.

Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz dodatna ispitivanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi. Pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još ne znače otvaranje rudnika. Tokom ovog procesa pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima se postepeno povećava, što ide u prilog Srbiji i njenom prosperitetu – rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Nadležni ističu da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što bi za opštinu Žagubica, ali i za čitav region istočne Srbije, bilo od velikog ekonomskog značaja.

Pre svega, tu je planirano zaposlenje 250 radnika, što bi u prvom redu onima koji se tu zaposle i njihovim porodicama mnogo značilo jer bi imali dobre i redovne prihode. Sa druge strane, u tom delu mnogi imaju privatne posede, neki i do 50 hektara površine, a od čije prodaje sada mogu da dobiju desetostruko više. To bi u perspektivi vlasnicima omogućilo da dugoročnije reše svoju i egzistenciju potomaka – kaže Safet Pavlović, predsednik opštine Žagubica.

Novo nalazište zlata okvirnih dimenzija 500 puta 250 puta 80 metara, nalazi se na lokalitetu Čoka Rakita, u neposrednoj blizini nekadašnjeg naselja Lipe, u kojem je do šezdesetih godina bila aktivna eksploatacija bakra u istoimenom rudniku. Otkad je rudnik zatvoren, meštani su se iseljavali i odlazili u Majdanpek i Bor, gde su se zapošljavali u tamošnjim rudnicima, a sada, veruju, vraćaju se rodnoj grudi. O selu Lipe punom života, sa čak tri kafane, poštom, ambulantom, koje je okupljalo meštane ovog, ali i okolnih sela Laznice, Vlaola i Krivelja, sada svedoče samo temelji nekadašnje četvororazredne škole, napuštene ranih osamdesetih.

Iako na površini od 760 kvadratnih kilometara, opština Žagubica, prema preliminarnim rezultatima poslednjeg popisa, ima svega 11.870 stanovnika računajući i 17 sela – ističe prvi čovek opštine.

Stanovnike, doduše, brine kojim će se metodama služiti pri preradi zlata, s obzirom na to da je septembra 2021. na osnovu uvida u javni plan elaborata za eksploataciju na istražnom prostoru Potaj Čuka – Tisnica, navedeno da će se u ovom procesu koristiti natrijum-cijanid, što je naišlo na negodovanje meštana i ekoloških udruženja.

Novo nalazište nalazi se izvan urbanih celina, na putu za Bor. Postoje svakako i druge metode prerade, zeleni rudnici i korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda sa visokim standardima u oblasti zaštite životne sredine – kaže Pavlović.

Kolike su rezerve zlata na novookrivenoj zlatnoj žili kucavici Žagubice nema preciznih podataka. Neke od ranijih procena govore o rezervama od oko 30 tona, ali se prava količina može znati tek kada kompanija završi i odbrani elaborat pred republičkom Komisijom za overu rezervi mineralnih sirovina, potvrdio je zamenik direktora Geološkog zavoda Predrag Mijatović.

Izvor: Novosti

RELATED ARTICLES

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde