PočetnaIstočna SrbijaBorSaopštenje "Glasno za omladinu": EVO KAKO SE "ŠTIMUJU" JAVNE NABAVKE U...

Saopštenje „Glasno za omladinu“: EVO KAKO SE „ŠTIMUJU“ JAVNE NABAVKE U BORU!

Saopštenje GG „Glasno za omladinu“ objavljujemo samo delimično skraćeno

Istekao je rok za podnošenje ponuda za još jednu javnu nabavku u gradu Boru. Portal Javnih nabavki koje je finansirala Evropska unija učinio je da sve bude transparentno– pa i mučno pljačkanje budžeta grada Bora.

Naime, za krečenje Gimnazije (samo unutrašnjeg dela, hola i prostorija) gradska uprava grada Bora na čelu sa Aleksandrom Milikićem namerava da izdvoji 6.653.270,00 dinara građana Bora, odnosno oko 56.000 evra. Svi znamo otprilike kolike su srednje škole, te se iz iskustva može zaključiti da ovi radovi ne vrede toliko (što smo konstatovali i u razgovoru sa lokalnim molerima).

Da tragedija bude još veća, na portalu Javnih nabavki sva pitanja postavljena Gradskoj upravi su javna, te se u jednom pitanju odnosno zahtevu konstatuje sledeće:

“slovi1. Teretno vozilo nosivosti do 3,0 t – 3 kom;2. Mašina za mašinsko krečenje – 1 kom.3. Teretno vozilo – podizač kontejnera sa minimalnim posedovanjem 2 kontejnera zapremine min. 3 m3– 1 kom4. Kombinovana mašina sa odgovarajućim atestima za rad– 1 kom5. Korpa za rad na visini (zglobna platforma) – 1 kom

Bor nebi bio Bor kada nebi nameštao javne nabavke. Samo mi molimo vas da odgovorite šta će ova vozila za ovu predmetnu javnu nabavku? NI JEDNA POZICIJA NE ZAHTEVA OVA DA POSEDUJETE 3. Teretno vozilo – podizač kontejnera sa minimalnim posedovanjem 2 kontejnera zapremine min. 3 m3– 1 kom4. Kombinovana mašina sa odgovarajućim atestima za rad– 1 kom5. Korpa za rad na visini (zglobna platforma) – 1 kom

Dalje u pitanju/zahtevu se navodi da je to lice iskoristilo ovu javnu nabavku na sednici privredne komore Srbije da pred delegacijom Evropske unije pokazali kako se tenderi nameštaju. Sramota za Bor što i administracija u Briselu čuje kako se kod nas nameštaju javne nabavke!

Odgovor gradske uprave je na nivou nadrealne komedije, koja kaže da: “U poziciji III.1. dato je “čišćenje i pranje oluka, krovnih površina pomoću korpe za rad na visini, kao i prikupljanje svog šuta, granja i rastinja, sa utovarom u kontejner i odvoz na deponiju”. S obzirom da je objekat javne namene (škola) i da je u toku školska godina Investitor smatra da je neophodno izvršiti radove u što kraćem roku bez zadržavanja u krugu škole. Obim posla je složen i rok za završetak radova je ograničen na 15 dana od uvođenja u posao, samim tim potrebno je da se radovi usklade sa dinamikom i izvrše u predviđenom roku, sa određenim kadrovskim, stručnim resursima, kao i mehanizacijom i alatom za rad.”

Kraj školske godine je za mesec i po dana, pa ako je Gimnazija mogla do sada da bude neokrečena, ne postoji valjan razlog zbog čega se ne bi čekao letnji raspust (a dok se završe sve procedure u vezi tendera i biće). Sa druge strane ovo je greh prema gimnazijalcima jer će neće moći da pomno prate nastavu zbog radova koji će biti u toku. Odgovor gradske uprave na portalu Javnih nabavki je još jedan u nizu načina da se opravda nameštanje javnih nabavki.

Ovo nije prvi put u Boru da se ovakve stvari rade. Podsetimo se samo da je isto ovo urađeno oko specifikacije softvera, koji imaju svoju zamenu, na tenderu za izgradnju nove toplane koji je dobila firma Dejana Burčula koji je blizak članu SNS-u.

Interesantno je da su slični neracionalni uslovi postavljeni i za rekonstrukciju odvojenog odeljenja Zlotske škole “Na Kobili”, koja nas je stajala 12.039.840 dinara, odnosno nešto više od 100.000 evra (za te pare mogla je nova zgrada da se napravi, a ne da se rekonstruiše postojeća) – a glavni promoter ovih radova bio je Nikola Marić.

Da li će firme bliske vlasti dobiti posao krečenja Gimnazije, videćemo, ali očigledno da nepravilnosti ne vidimo samo mi iz „Glasno za omladinu“ već i zainteresovani privrednici kojima se onemogućava da posluju ako nemaju veze sa SNS-om.

Za sve gorenavedeno je jedino i jedino odgovoran Aleksandar Milikić, te je vreme da se gradonačelnik konačno oglasi u vezi svih skandala koji se dešavaju u gradu, od zaposlenja Nikole Marića koji je zaposlen na radno mesto bez odgovarajućih kvalifikacija, preko nove toplane do zelenih ostrva i sada krečenja Gimnazije.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde