PočetnaIstočna SrbijaBorSaopštenje NPS Bor: BUDŽET SE I DALJE NERAZUMNO TROŠI, SUBVENCIJAMA NIKAD KRAJA!

Saopštenje Narodnog pokreta Srbije Bor objavljujemo u celini

Na sednici Skupštine grada Bora koja je zakazana za 05.07.2024. godine jedna od tačaka dnevnog reda je Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Bora za 2024. godinu. Vlast se hvali kako je budžet veliki-skoro 9 milijardi dinara. Kada se pogleda rashodna strana svaki Boranin se može zapitati samo jedno-na šta će se utrošiti toliki novac? U prva tri meseca 2024. godine skoro sva javna preduzeća su poslovala sa gubitkom. Ona se poput njihovih direktora nalaze u pravom VD stanju! Toplana je iskazala gubitak od 424 miliona dinara, Vodovod 21 milion dinara, 3. oktobar 23 miliona dinara.

To je rezultat neznanja, nedomaćinskog rukovođenja i neodgovornosti lokalne vlasti. Ogromna količina novca ide na subvencije-1,456 milijardi dinara, od toga blizu 90% Toplani. Sem ogromnih subvencija datih Toplani za plaćanje energenata, ne postoje stavke koje se mogu smatrati kapitalniim investicijama sem višegodišnje izgradnje vodovodne mreže i asfaltiranja svega i svačega koje niko ne može ispratiti. O kvalitetu ne treba trošiti reči. Akva park je za njih prioritet nad prioritetima. Bazeni ove godine neće raditi.

Javne nabavke su posebna priča. U Vodovodu se prethodnih godina kupovalo sve i svašta. Jedino se nije marilo za uslove rada zaposlenih-prostorije za presvlačenje i toaleti su u užasnom stanju godinama.Milioni i milioni dinara idu na isplatu za novčane kazne i penale po rešenju sudova i naknadu štete za povrede ili štetu nanetu od strane državnih organa. Na advokatske usluge koje, suprotno Odluci o pravobranilaštvu grada Bora, koriste javne ustanove godinama odlaze milioni dinara iz budžeta. Za nabavku novih automobila u naredne četiri godine vlast planira oko 43 miliona dinara. Trenutno vozni park broji 15 automobila.

Situacija sa tihim nestajanjem pojedinih sela i lažnim preseljenjem na lokaciju koju izaberu pokazuje koliko se vlast neiskreno ponaša i raznim obmanama kupuje vreme dok se preseljenje izvodi pojedinačno. Izdvajanje za poljoprivredu i ruralni razvoj iznosi 34,5 miliona dinara (manje od 0,4% budžeta). Komentar nije potreban.

Kakvu vlast imaju Borani najbolje pokazuju putevi oko Bora, parkovi, trotoari, stepeništa, kanalizaciona mreža… Potpuna neuređenost u gradu! Uzalud milijarde dinara u budžetu.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE