PočetnaIstočna SrbijaBorSINDIKATI ZIĐINA ODGOVORILI NA OPTUŽBE POSLODAVCA

SINDIKATI ZIĐINA ODGOVORILI NA OPTUŽBE POSLODAVCA

Bor, 19. januar – Kolektivni ugovor i socijalni program su u veliki teret i „nužno zlo“ sa kojim su morale da se nose, piše u saopštenju devet sindikalnih organizacija kompanije Ziđin u Boru koje su reagovale na optužbe poslodavca da protestima i neistinama štete preduzeću.

Argumentima, protestima i širenjem istine sindikati se bore protiv megalomanskih profitnih interesa Kompanije koja očigledno ne brine o pravima i položaju svojih radnika iako sebe predstavlja kao društveno odgovornu“, navodi se u zajedničkom saopštenju sindikalnih organizacija u kompaniji Ziđin Koper, koaj posluje u oblasti rudarstva.

Kompanija je ranije optužila sindikate da protestima i širenjem neistine štete interesima kompanije i svih zaposlenih.

Sindikati naglašavaju i podsećaju da je kolektivni ugovor bio sastavni deo tenderske dokumentacije i obavezni deo kupoprodajnog ugovora ili ugovora o strateškom partnerstvu.

Potencijalni kupci su bili upoznati sa sadržajem Kolektivnog ugovora i bili su u obavezi da ga prihvate“, dodaje se u saopštenju.

Sindikati kako e navodi, smatraju neiskrenom tvrdnju poslodavca da linearnim povećanjem zarada za 5.000 dinara želi da bude pravedan prema svim zaposlenima.

Navode i da je poslodavac predvideo da godišnja nagrada za manadžment bude do deset puta veća nego za radnike u neposrednoj proizvodnji.

Sindikati navode i da su štitili i zastupali interese i prava zaposlenih prilikom svih ranijih pokušaja privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor od strane rumunskog Cooprom-a, austrijskog Atek-a, ruskog SMR-a, srpskog Ist Pointa.

To isto kako se naglašavaju čine i danas u kompaniji koja je od kraja 2018. godine u većinskom vlasništvu kineskog Ziđin Copper-a.

Izvor: Nova Ekonomija

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde