Skupština grada Bora: REKORDNI I BUDŽET I DUGOVI TOPLANE

0
108
Zgrada opštine Bor, arhivski snimak - Foto: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Bor, 24. decembra – Iako je planirano rekordnih 3,7 milijardi dinara budžetskih para u idućoj, 2022. godini, realno je očekivati da će se prikupiti više novca. Gradonačlenik Aleksandar Milikić čak je optimistički izjavio da je “siguran u mnogo veći lokalni budžet, s obzirom da će se uvećati i rudna renta”. Ova konstatacija izrečena je na današnjoj sednici Skupštine grada Bora.

Verujem da se može, s rebalansima, dogurati i do pet, šest milijardi. Ipak, to nije onoliko koliko Bor zaslužuje. Biću zadovoljan kad bude deset i više milijardi, ali ne na ovakav način – nama je potreban specijalni zakon kojim će se sva naša odricanja u korist rudarske proizvodnje zaista isplatiti. Neophodno je da održavanje i rekonstrukciju državnih puteva finansira Republika, a tamo gde se kolovozi uništavaju zbog potrebe rudarske kompanije da to bude posao Ziđina – rekao je Milivoje Janošević.

Najviše para biće, kako je planirano, utrošeno u kapitalne investicije. Više para nego ranije biće opredeljeno i za zdravstvo, kulturu, sport. Kada se rasparavljalo o rušenju i sklanjanu objekata kod stadiona “Rudara”, rečeno je da je bilo dosta vremena da se građani uključe u javnu raspravu o promeni urbanističkih planova. Gradnjom šoping mola dobiće se 120 do 130 radnih mesta, a novi sportski kompleks završiće se na prostoru kod Rudarske škole.

Odlučeno je da Omladinsko naselje Savača, nakon renoviranja i pauze od dve godine, ponovo bude vraćeno Ustanovi “Bambi”.

Odbornici su za v.d. direktora Komunalnog preduzeća postavili Radmila Guševca.

U raspravi o programima javnih preduzeća u 2022. godini najviše se raspravljalo o Toplani, od dugova i gubitaka do subvencija i kvaliteta grejanja. Gradonačelnik je naglasio da će problemi sa Toplanom i vodosnabdevanjem biti rešeni najksnije za jednu do dve godine. Ipak, ostala je zabrinutost što JKP Toplana s dugom većim od 2,5 milijardi, i uz moguće rebalanse, postaje ogroman teret celom budžetu za iduću godinu.

Čulo se i mišljenje da vodosistem “Bogovina” treba da krene u drugu fazu izgradnje, jer će potrošnja vode, s povećanom proizvodnjom u rudnicima, naglo da raste.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име