PočetnaIstočna SrbijaBorSkupština grada Bora: ZAR ŠOPING MOL MORA BAŠ NA STADION?

Skupština grada Bora: ZAR ŠOPING MOL MORA BAŠ NA STADION?

ČITAJ MI!

Bor, 20. maj – Odbornici Skupštine grada Bora, većinom glasova, doneli su na jučerašnjoj sednici, između ostalih, i odluku da se proda pet hektara građevinskog zemljišta stranoj kompaniji za izgradnju šoping mola u blizini Sportskog centra. Taj prostor obuhvata stadion bivšeg FK „Rudar“ i još neke objekte koje treba najpre porušiti. Od dobijenog novca sagradiće se novi sportski kompleks u blizini Ekonomske škole.

Opozicija se grčevito protivila rušenju sportskih objekata i prodaji građevinskog zemljišta u srcu grada, na najboljoj lokaciji. Predstavnici opozicije, u prvom redu: Dragan Marković, Ljubiša Marinković i dr Predrag Balašević istakli su da nisu protiv Big–ovog trgovinskog centra, ali da su ubeđeni da je mogla da se nađe druga lokacija, da ne treba rušiti objekete iz sadašnjeg sportskog kompleksa građenog samodoprinosom građana i da je tako povoljna lokacija treblo skuplje da se naplati.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić je odgovorio da on pouzdano zna da su Borani u ogromnoj većini za gradnju šoping mola u kojem će se zaposliti 400 radnika. On smatra i da je bolje da novac od pazara u tako velikoj svetskoj trgovini ostaje u Boru, a ne da građani odlaze u kupovinu u bliže i dalje gradove.

Opozicioni odbornici zamerili su aktuelnoj vlasti što se tek danas, posle šest godina (od 2016.), neko setio da privatnoj TV firmi treba oduzeti pravo besplatnog korišćenja 1.150 kvadrata Doma kulture.

Kako je moguće da se za korišćenje tako reprezentativnog prostora koji je još i pod zaštitom Zavoda spomenika kulture godinama ne naplaćuje naknada i ko će za to snositi odgovornost? Šta je sve to vreme radio pravobranilac i načelnik Opštinske uprave, zašto niko nije reagovao iako se znalo da se krši zakon i da se nanosi šteta loklanom budžetu? Zakon o javnoj svojini je moro da bude ispoštovan – podsetio je dr Balašević.

Izglasani su i predlozi da se postave novi direktori u pojedinim javnim preduzećima. U JKP Toplana to je Igor Janković, u Komunalnom „3. oktobar“, Nenad Kračunović i u Sportskom centru, Zaviša Milosavljević.

Za direktora Toplane, Igora Jankovića opozicioni odbornici su rekli da ne ispunjava zakonske uslove.

Kada se raspravljalo o radu javnih preduzeća u 2022. godini, opozicija je na osnovu dostvljenih materijla zaključila „da je situacija u celom javnom sektoru, posebno u Toplani, alarmantna“. Pozicija, po običaju, nije reagovala.

RELATED ARTICLES

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde