PočetnaIstočna SrbijaBorSRBIJA ZIĐIN KOPER ČESTITALA KINESKIM KOLEGAMA I PRIJATELJIMA NOVU LUNARNU 2024. GODINU

SRBIJA ZIĐIN KOPER ČESTITALA KINESKIM KOLEGAMA I PRIJATELJIMA NOVU LUNARNU 2024. GODINU

Bor  9. februar – Povodom nove lunarne 2024. godine Srbija Ziđin Koper uputila je kineskim prijateljima i kolegama u Ziđin Majning Grupi najsrdačnije čestitke i najlepše želje za dalji napredak, procvat i blagostanje Narodne Republike Kine i dobrobit njenog naroda.

Nova godina nudi nove prilike da se učvrste veze prijateljstva i solidarnosti koje postoje između Srbije i Kine. Godina Zmaja simbolizuje energiju, mudrost, zaštitu i sreću, a upravo to nam je potrebno kako bismo odgovorili na današnje globalne izazove. Zajedno možemo ostvariti održivu, pravednu i mirnu budućnost i zato se radujemo jačanju naših trgovinskih odnosa, međuljudskih veza i saradnje u kreiranju sigurnijeg, zelenijeg i održivijeg sveta.

Našim kineskim prijateljima i kolegama u Ziđin Majning Grupi želimo dobro zdravlje, sreću i blagostanje u novoj godini“.

Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

Kineska nova godina, poznata i kao Lunarna nova godina ili Prolećni festival, najvažniji je praznik u Kini i veliki događaj u nekim drugim istočnoazijskim zemljama.

Datum Kineske nove godine određen je prema lunarnom kalendaru. Menja se svake godine, ali se uvek „pada“ u razdoblju između 21. januara i 20. februara.

Kineska nova godina ne počinje u ponoć, već sa zalaskom sunca, kada prema lunarnom kalendaru počinje novi dan. Slavlje povodom dolaska Godine Zmaja počinje večeras.

Nova godina u Kini je glavna porodična proslava. Na ovaj praznik je uobičajeno da se svi vraćaju u svoj dom, u mesto gde žive najstariji rođaci. Zato se u ovom periodu intenziviraju predpraznična kretanja Kineza kako unutar zemlje, tako i širom sveta. Svi se trude da se vrate kući pre praznične noći i provedu je sa rođacima. Po završetku svečane večere u novogodišnjoj noći, niko ne ide u krevet da ne bi propustio svoju buduću sreću. Ostati budan za Novu godinu znači „zaštititi godinu“. Pokretanje vatrometa u novogodišnjoj noći nije samo zabava, već i drevna tradicija. Kinezi, naime, smatraju da svetlost i pucketanje teraju lošu energiju.

Običaj je i da se na ovaj dan razmenjuju darovi, pa je rukovodstvo majdanpečkog ogranka Srbija Ziđin Koper uoči dočeka Kineske nove godine posetilo predstavnike lokalnih samouprava i uručilo im simbolične poklone.

Pokloni su uručeni predsedniku opštine Majdanpek Draganu Popoviću i njegovoj zamenici Elviri Jovanović, predsednici majdanpečkog Osnovnog suda Janji Tabaković i javnom tužiocu Draganu Božinoviću, načelniku Policijske stanice Majdanpek Srđanu Milutinoviću, direktoru JP za građevinsko zemljište i puteve Ivanu Nikoliću, direktoru JP Vodovod Slobodanu Krajiću, kao i Vatrogasno-spasilačkoj jedinici Majdanpek.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde