SRBIJA ZIĐIN KOPER POMAŽE GREJNU SEZONU U BORU

0
122
Energana - Foto: I. Mitrović/SZC
ČITAJ MI!

Bor, 29. septembar – Srbija Ziđin Koper i borska „Toplana“ potpisale su ugovor o ustupanju opreme i postrojenja u staroj Energani ovom javno-komunalnom preduzeću zbog predstojeće grejne sezone koja bi, da nema ovog gesta dobre volje, bila pod znakom pitanja zbog – vode! Srbija Ziđin Koper će bez ikakve nadoknade gradskoj „Toplani“ dati na korišćenje objekte za dekarbonizaciju i demineralizaciju vode sa pratećom opremom, toplotno-izmenjivačke stanice i kotlove, kotlarnicu, mašinsku halu i deo prostora za deponovanje energenata.

Pošto Ziđin gradi novu Energanu, stara je posle tačno 90 godina rada zaustavljena 14. avgusta i trebalo je da bude porušena. Međutim, pošto je proces proizvodnje energije u gradskoj „Toplani“ vezan za stari pogon TIR-a, odakle joj dolazi pripremljena omekšana voda za kotlove, a bez toga „Toplana“ u Boru ne može da funkcioniše, menadžment kompanije doneo je odluku da ovom javno-komunalnom preduzeću stavi na raspolaganje postrojenja i opremu iz svog starog pogona. Osim proizvodnog dela za jezersku vodu kojom se snabdevaju potrošači u TIR-u i u ostalim pogonima Ziđina, sve ostalo u staroj Energani moglo je da se poruši, ali zbog „Toplane“, kojoj ustupamo deo proizvodnog procesa – neće biti tako – kaže zamenik upravnika Energane Miljan Janković.

Miljan Janković – Foto: I. Mitrović/SZC

On pojašnjava da su dekarbonizovana i demineralizovana voda, koju Energana proizvodi od jezerske vode, bitne stavke za grejanje grada, odnosno za napajanje kotlova u „Toplani“ i samog sistema daljinskog grejanja. – Pored linije za vodu, „Toplani“ dajemo parne kotlove 5 i 7, koji su instalisane snage 11,98 i 36,64 megavata, zatim deo lagera za deponovanje uglja, a ustupamo joj na korišćenje i toplotno-izmenjivačke stanice 1 i 2 da bi u slučaju ispada njenih kotlova mogla da greje donji deo grada i stari centar, odnosno celu Kriveljsku magistralu. Rad samo jednog od dva kotla u Energani rasteretio bi kotlove „Toplane“ za četvrtinu, a time bi i kvalitet grejanja u gradu bio mnogo bolji. Sve im ustupamo na korišćenje do kraja grejne sezone, a do tada bi trebalo da se pronađe rešenje kako će to funkcionisati u budućnosti, pošto je činjenica da „Toplana“ ne može da radi bez dela stare Energane – dodaje Janković.

U ustupljenom delu starog TIR-ovog pogona radiće zaposleni u „Toplani“, a radnici Energane će ih obučiti kako da rukuju tamošnjim kompanijskim agregatima. Dogovoreno je i to da ovo javno-komunalno preduzeće u predstojećoj grejnoj sezoni snabdeva toplotnom energijom Borsku flotaciju i Laboratoriju Instituta za rudarstvo i metalurgiju koja se nalazi u krugu Ziđina.

G. Tončev Vasilić

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име