PočetnaIstočna SrbijaBorSRBIJA ZIĐIN KOPER REŠILA JEDNOVEKOVNI PROBLEM ZAGAĐENJA VAZDUHA U BORU

SRBIJA ZIĐIN KOPER REŠILA JEDNOVEKOVNI PROBLEM ZAGAĐENJA VAZDUHA U BORU

Bor, 22. septembar – Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, postrojenju za odsumporavanje, moćnim filterima, zatvorenom procesu i svemu ostalome što je Boru doneo projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje u Topionici i rafinaciji, Srbija Ziđin Koper rešila je jednovekovni problem zagađenja vazduha u Boru. Koncentracija sumpor-dioksida više ne prelazi 50 mikrograma po metru kubnom vazduha, a u industrijskom gradu, koji je doskora bio jedna od najcrnjih ekoloških tačaka u ovom delu Evrope, konačno više nema bezbojnog gasa zagušljivog mirisa.

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a je od izuzetnog značaja u partnerstvu Republike Srbije i Narodne Republike Kine, i predstavlja oličenje duboke posvećenosti oba naroda u negovanju jakih bilateralnih odnosa. Realizacija je trajala dve i po godine i u njega investirano je 320 miliona dolara. Od te sume, Srbija Ziđin Koper je samo u sisteme za zaštitu životne sredine uložila 100 miliona dolara. Osim višestruke koristi za kompaniju, pošto ćemo od sledeće godine moći da proizvodimo 180.000 tona katodnog bakra godišnje, rekonstruisana topionica donosi i ono što građanima Bora nedostaje ceo jedan vek – kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada – izjavio je generalni direktor Srbija Ziđin Koper Ću Guodžu i dodao da je kompanija nedavno od resornog ministarstva dobila potvrdu o puštanju rekonstruisanih i novih metalurških objekata u probni rad.

Nova fabrika elektrolitičke rafinacije spremna je za rad punim kapacitetom i proizvodnju 180 hiljada tona katodnog bakra godišnje – Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

Guodžu je podsetio i da je Srbija Ziđin Koper 2021. samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara i da se postrojenje za odsumporavanje odmah pokazalo kao izuzetno efikasno, pošto je već te godine emisija sumpor-dioksida  smanjena preko 90 procenata.

Mislim da smo reindustrijalizacijom rudarskih i metalurških kapaciteta u Boru pokazali jasnu nameru da ulažemo u razvoj i budućnost ne samo Bora, Majdanpeka i Borskog okruga, već cele istočne Srbije. Želja nam je da Bor postane zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi. Zbog toga smo, iako se Ziđin Majning Grupa Ugovorom o strateškom parterstvu sa Vladom Republike Srbije 2018. obavezala na investiciju od 1,26 milijardi dolara u narednih šest godina, za pet realizovali ulaganja u iznosu dve milijarde i 283 miliona dolara – istakao je generalni direktor Srbija Ziđin Koper.

Rekonstruisana topionica će, dodao je, umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije. Takođe, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra.  U isto vreme, indeks potrošnje energije biće smanjen na 193,5 kilograma standardnog uglja po toni katode, čime će biti dostignut međunarodni standard.

Generalni direktor Srbija Ziđin Koper, Ću Guodžu – Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

Pored mnogih izazova, verujemo da će budućnost svima nama doneti napredak u svakom smislu i da ćemo prateći nove tehnologije, uz vredne ljude, unapređivati svaki segment poslovanja. Naša je obaveza da primenom svetskih standarda i modernih tehnologija u poslovanju, građanima obezbedimo zdravu životnu sredinu i da rudarstvo razvijamo za dobrobit celog društva. Meni lično je, na primer, bilo neshvatljivo da više od 100 godina u Boru nije mogao da bude rešen problem aerozagađenja. Malo sam istraživao i u monografiji koja opisuje prvi vek borske ekstraktivne metalurgije od 1906. do 2006. naišao na zanimljive istorijske činjenice koje su, na žalost, to potvrdile rekao je .

U svetlu monumentalne važnosti ovog poduhvata, pošto veliki projekti nose sa sobom i veliku odgovornost prema lokalnoj zajednici, menadžment Srbija Ziđin Koper pozvao je (21. septembra) predstavnike društveno-političkog života Bora i Majdanpeka u razgledanje novih i rekonstruisanih pogona Topionice i rafinacije, koji su sada potpuno spremni za rad punim kapacitetom.

Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

Od preuzimanja vlasništva u nekadašnjem RTB-u Bor do kraja avgusta 2023. godine, Srbija Ziđin Koper proizvela je 326.300 tona bakra u koncentratu i 8.992 kilograma zlata. Rezerve resursa kojima kompanija raspolaže iznose devet miliona 90 hiljada tona bakra u rudi, sa prosečnim sadržajem 0,392 odsto metala po toni, i 350 tona zlata u rudi, prosečnog sadržaja 0,151 gram po toni.

Srbija Ziđin Koper je na ime raznih poreza i naknada uplatila 421 milion američkih dolara i zaključno sa avgustom 2023. dala kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji od 787 miliona dolara. Zbog toga se kompanija svrstava u red privrednika koji su imali najveće uplate po osnovu poreza i naknada. Realizovala je 185 donacija i za poboljšanje zdravstvene zaštite, saobraćajne infrastrukture, obrazovanja, sporta, tradicionalne umetnosti i zabavnih sadržaja za decu izdvojila 4,5 miliona američkih dolara.

G. Tončev Vasilić

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE