SSP: KRIZA U UKRAJINI BRZO ĆE SE ODRAZITI I NA SRBIJU. NEOPHODNE HITNE MERE!

0
33
Dragan Đilas na jučeršnjoj konferenciji za novinare - Foto: SSP
ČITAJ MI!

Beograd, 7. jun – Na jučerašnjoj konferenciji za medije Stranke slobode i pravde saopšteno je da je “potrebno što pre doneti paket antikriznih mera, jer će se kriza u Ukrajini ubrzo odraziti i na Srbiju”. Zato je, smatraju u ovoj stranci, neophodno – ograničiti trgovačke marže i uvesti porez na ekstraprofit proizvođačima hrane, energenata i bankama.

Foto: Serbia Zijin Copper

Pojedine kompanije ostavruju ogroman profit, a kao primer naveden je kineski Ziđin u Boru koji je od jednog dela iskopane rude za jednu godinu ubeležio dobit od 290 miliona evra, a od drugog dela 220 miliona evra. Drugačije: oni su za jednu godinu isplatili kupovinu bivšeg RTB -a. To znači da je preko potrebno uvesti porez na ekstraprofit za iskopavanje ruda, kako bi se ograničila rudarska aktivnost. Država, istovremeno, treba da zaustavi izvoz rude i da se ruda isključivo prerađuje u Srbiji i pravi finalni proizvod.

Novinarima je saošteno i da ova stranka smatra da država treba da počne više da štedi i da skreše izdatke, na primer za nacionalni stadion ili aerodrom u Trebinju.

Ove mere se potrebne odmah da se uvedu i da se ne čeka nova vlada. Jer, inflacija je veća od zvaničnih 9,6, što je lako uvideti po cenama u prodavnicama – istaknuto je na sastanku sa novinarima u SSP u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име