PočetnaVestiDruštvoSTANJE U INSPEKCIJSKIM SLUŽBAMA SRBIJE JE ALARMANTNO

STANJE U INSPEKCIJSKIM SLUŽBAMA SRBIJE JE ALARMANTNO

Srbija, 21. mart – Stanje u inspekcijskim službama u Srbiji je alarmantno, zbog čega će se uskoro menjati Zakon o inspekcijskom nadzoru, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović.

On je nakon Sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, kojoj je predsedavao, rekao da je Vlada Republike Srbije saglasna da je taj zakon neophodno menjati, saopštilo je resorno ministarstvo.

Veći deo Sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor posvetili smo realnom stanju u inspekcijskim službama u Srbiji. Zajednički smo konstatovali da je stanje izuzetno teško i složeno, da je starosna struktura nepovoljna i da imamo nedovoljan broj inspektora„, naveo je Martinović.

On je izrazio uverenje da će se, bez obzira na ove objektivne probleme, koji nisu od juče, već postoje godinama, izmenama Zakona o inspekcijskom nadzoru rešiti bar jedan deo, ako ne i svi problemi.

Ono što je sigurno jeste da ove godine moramo da načinimo neke pomake. Moram da kažem i da je premijerka Ana Brnabić upoznata sa situacijom i da je aktivno uključena u praćenje stanja„, naglasio je Martinović, dodajući da će u Radnu grupu koja će pripremati izmene biti uključen veći broj ljudi kako bi zakonsko rešenje bilo kvalitetnije.

Podsetivši da je prosečna starost inspektora u Srbiji 59 godina, da će ove godine biti penzionisano više od 160 republičkih inspektora, Martinović je ukazao na to da postoji i dodatni problem napuštanja službe.

On je naveo da su razlozi za odlazak različiti, a najčešći su izuzetno teški uslovi za rad i veliki broj neprijatnih situacija na terenu.

Martinović je podsetio i da inspektori imaju važnu ulogu u svim oblastima života u kojima deluju, naročito u sivoj ekonomiji, ali i zdravstvu i poljoprivredi.

Na Sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor razmatrani su i usvojeni Godišnji izveštaji o radu inspekcija za 2022. godinu, Godišnji planovi inspekcijskog nadzora republičkih inspekcija za 2023. godinu, kontrolne liste, donet je novi Poslovnik o radu radi efikasnijeg i ekonomičnijeg rada i formirana je Radna grupa za praćenje, usklađivanje i vršenje inspekcijskog nadzora nad neprofitnim organizacijama.

Sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor prisustvovali su i načelnici upravnih okruga u Republici Srbiji, a Martinović je najavio da će se sa tom praksom nastaviti i ubuduće.

Bez aktivnog učešća i aktivne uloge svih načelnika upravnih okruga u Srbiji, problemi inspekcija ne mogu biti rešeni. Od danas pa na dalje načelnici upravnih okruga će imati važnu ulogu u radu Koordinacione komisije i pojačaćemo vezu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa njima„, zaključio je Martinović, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde