Stiže prava zima: RHMZ OBJAVIO PROGNOZU ZA MESEC DANA

0
128
Ilustracija: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Srbija, 19. novembar – Prema izgledima vremena do 15. decembra, koje je objavio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), početak narednog meseca obeležiće i dani sa snežnim padavinama i u gradovima, a prema prognozama svetskih meteorologa, očekuje nas prosečno hladna zima.

Zasad su se zabeleli krovovi na planinama, Zlatiboru, Kopaoniku i drugim, a u decembru se možda zimski prizor ukaže i u Beogradu i široj okolini, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu.

Od 1. do 15. decembra izgledi su i da će, recimo u Beogradu i široj okolini, 2, 9, 12. i 15. decembra snežne padavine pratiti vetar.

U RHMZ-u navode, u sezonskoj prognozi za decembar da će to biti blaži i prosečno vlažan mesec.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, biće viša za oko 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1,5 stepeni Celzijusa. Srednja maksimalna temperatura biće iznad, viša za oko 0,6 stepeni Celzijusa, naveli su meteorolozi.

Padavine će biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 1 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina biće oko 52 mm.

VREME NAREDNIH 30 DANA

Prema grafikonu za narednih 30 dana pred nama RHMZ-a, oko 1. decembra minimalna temperature vazduha biće oko dva stepena u plusu do oko 3. decembra, a zatim će temperature noću, od oko 4. do oko 7. decembra, biti ispod nula stepeni Celzijusa, oko -2.

Maksimalna temperature vazduha u tom period, početkom meseca, biće oko 10 stepeni Celzijusa, a zatim će narednih dana padati sve niže, do oko sedam stepeni oko 7-8. decembra.

Uz mogućnost snežnih padavina, od 10. do 15. decembra, izgledi vremena pokazuju da će minimalna temperatura biti od oko tri stepena Celzijusa sa naglim padom i do -4 stepena Celzijusa.

Maksimalne temperature u toku dana će oko 10. decembra biti oko +7 stepeni, a zatim, poput minimalne počeće da pada za stepen, dva dnevno, do oko tri stepena koliko će biti oko 15. decembra.

KAKVA ĆE BITI CELA ZIMA

Svetski poznati sajtovi za vremensku prognozu su objavili da je model za zimu 2022/2023. godine predvideo prilično prosečnu zimu sa temperaturama blago iznad proseka uz mogućnost kratkotrajnih prodora hladnog vazduha sa severa Evrope koji bi doneli hladnije periode na Balkanu i u Evropi, ali oni ne bi trebalo da traju više od samo nekoliko dana.

Ovaj isti model za proračune je predvideo i manje snega od proseka za više godina. Stručnjaci poručuju da to nije dobro zato što je suša ove godine trajala više meseci.

Poznati meteorolozi za Balkan, Evropu i Srbiju su objavili da još uvek nema signala za jako hladnu zimu i veruju da su šanse za to male, ali zato postoji velika mogućnost da temperature budu iznad proseka.

Za padavine su takođe predviđene prosečne vrednosti, mada pojedini meteorolozi predviđaju u Evropi po pitanju snežnih padavina vrednosti iznad proseka što znači da bi ove zime moglo da bude više snega.

JAKO ZAHLAĐENJE ZA VIKEND

Pred nama je pet do sedam kišnih i hladnijih dana, a biće i onih sa obilnijim padavina, dok se za vikend očekuje znatno jače zahlađenje, predviđanja su meterologa Đorđa Đurića.

Preko našeg područja očekuje se premeštanje ciklona iz Đenovskog zaliva dalje na istok preko Panonske nizije, zbog čega pre podne u severnim, a sredinom dana, posle podne i uveče i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, kaže on. I u četvrtak će u Srbiji pod uticajem ciklona biti oblačno sa kišom, uz skretanje vetra na severozapadni, pa će sa severa i iz oblasti Alpa doći i do prodora hladnije vazdušne mase. Krajem dana očekuje se prestanak padavina.

U petak ujutro tmurno i hladno, u većini predela i sa maglom. Tokom dana biće oblačno i uglavnom suvo. Sve više će jačati ciklon iznad Đenovskog zaliva koji će se tokom dana premeštati preko Italije ka centralnom Jadranu. Vetar će u Srbiji biti u skretanju na jugoistočni i krajem dana u košavskom području biće u pojačanju. Maksimalna temperatura zbog priliva nešto toplije vazdušne mase sa juga i sa Mediterana biće od 11 do 17 stepeni, a tmurno i hladnije biće u Negotinskoj Krajini, temperatura do 10 stepeni. Krajem dana na zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom, kaže meteorolog.

I tokom vikenda Srbija će nalaziti pod uticajem veoma snažnog ciklona, te će biti oblačno sa kišom i uz obilnije padavine, dok se na planinama očekuje sneg, uz formiranje snežnog pokrivača. Na istoku Srbije biće uslova za ledenu kišu ili sneg. Tek u utorak se očekuje suvo vreme, a maksimalna dnevna biće od 6 do 10 stepeni u Beogradu oko 8 stepeni, preneli su mediji.

Izvor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име