PočetnaVestiSportSVE ŠTO MORATE ZNATI O EVROPSKOM PRVENSTVU U NEMAČKOJ

SVE ŠTO MORATE ZNATI O EVROPSKOM PRVENSTVU U NEMAČKOJ

Prvi put kao samostalna država Srbija će učestvovati na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je osam najvažnijih činjenica koje morate znati o šampionatu u Nemačkoj, bilo da ste ljubitelj fudbala i navijač ili potpuna fudbalska neznalica.

1. Domaćin Evropskog prvenstva 2024. je Nemačka. Kroz 22 takmičarska dana biće odigrana 51 utakmica. Poprište mečeva biće deset stadiona u deset različitih gradova širom Nemačke – Berlinu, Kelnu, Dortmundu, Diseldorrfu, Frankfurtu, Gelzenkirhenu, Hamburgu, Lajpcigu, Minhenu i Štutgartu.

2. Evropsko prvenstvo će trajati ukupno 31 dan – od 14. juna, do 14. jula. Šampionat večeras od 21.00 sat otvara duel Nemačke i Škotske u Minhenu, a zatvara ga finale na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

3. Na 17. šampionatu Evrope učestvuju 24 nacionalna tima. Uz domaćina Nemačku, 20 reprezentacija je stiglo kroz kvalifikacije, dok su se tri plasirale kroz baraž. Ekipe su žrebom podeljene u šest grupa, a 16 najboljih će proći u nokaut fazu takmičenja. Reprezentacija Srbije se takmiči u grupi C sa Engleskom, Danskom i Slovenijom. Prvi meč odigraće 16. juna protiv Engleza u Gelzenkirhenu.

4. Devet bivših šampiona Evrope igraće u Nemačkoj – Češka, Danska, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Portugalija, Slovačka i Španija.

5. Nakon šampionata u Nemačkoj jedna reprezentacija bi mogla postati najtrofejnija u Evropi. Do sada su Nemci i Španci po tri puta osvajali Evropsko prvenstvo. Nemačka ima najveći broj učešća – 12 puta su Nemci igrali.

6. Portugalac Kristijano Ronaldo će šesti put igrati na Evropskom prvenstvu, dok će Luki Modriću i Pepeu ovo biti peto učešće na šampionatu Evrope.

7. Nakon što je Pinokio bio prva maskota prvenstva Evrope 1980. godine u Italiji, 12. maskota biće ove godine Albert, čije je ime odabrano na javnom glasanju.

RTS

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE