U IZDAVANJU GRAĐEVINSKIH DOZVOLA NAJLOŠIJE STOJE BOR, ZAJEČAR, JAGODINA, BEOGRAD

0
37
Foto: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Bor – Zaječar – Jagodina – Beograd, 17. jun – Druga godina pandemije korona virusa nije omela aktivnosti građevinskog sektora. Tako je u 2021. gradovima i opštinama podneto 138.890 zahteva za dozvole za gradnju, što je za 22.000 odnosno petinu više nego u prethodnoj godini.

S druge strane, širenje virusa jeste uticalo na poštovanje zakonskih rokova zbog češćeg i dužeg odsustva službenika. Najviše se kasnilo sa izdavanjem upotrebnih dozvola – u proseku devet dana duže u odnosu na zakonski rok, za građevinsku dozvolu se čekalo četiri dana duže, a prekoračenje za izdavanje lokacijskih uslova bilo je u proseku pet dana.

Prošle godine tako, elektronska građevinska dozvola se izdavala u proseku za devet dana (osam u opštinama i 10 u gradovima), a upotrebna za 14, u situacijama kada investitor podnese ispravan zahtev.

Izazov i dalje predstavljaju situacije u kojima se zahtevi vraćaju na tzv. usaglašavanje. U proseku, svaki deseti zahtev nije ispunjavao formalne uslove (13,9% u gradovima i 9,1% u opštinama). Do usaglašavanja može doći jer investitor nema sve papire, ali to su i slučajevi koji mogu ukazati na koruptivne radnje službenika.

Prema novoj metodologiji NALED-a koja u obzir uzima ne samo efikasnost u rešavanju zahteva već i broj službenika kojim lokalna samouprava raspolaže, najuspešniji gradovi u izdavanju dozvola su Novi Sad, Sombor, Sremska Mitrovica, Šabac i Kragujevac, dok se među opštinama ističu Surčin, Sopot, Kovin, Beočin i Novi Bečej.

Na začelju tabele su Bor, Novi Pazar, Zaječar, Jagodina i Beograd, a kod opština Zvezdara, Stara Pazova, Pećinci, Bačka Palanka i Vračar.

Kako izgleda metodologija?

Proveravali smo kako su to neke opštine najuspešnije, a kako su neke spale na začelje tebele, kakva je bila metodologija po kojoj su birane:

Metodologija koju koristimo za rangiranje jedinica lokalne samouprave (JLS) u izdavanju građevinskih dozvola (GD) je sledeća:

Gledamo broj odnosno procenat rešenih zahteva po obrađivaču

Gledamo broj odnosno procenat pozitivno rešenih zahteva po obrađivaču (službeniku koji radi na obradi)

Gledamo brzinu rešavanja zahteva odnosno prosečan broj dana koji svaka JLS utroši za obradu i izdavanje svake od 4 tipa dozvola

Prosečna vrednost ova tri indikatora daje kompozitni indeks, na osnovu koga se vrši rangiranje gradova i rangiranje opština, objašnjavaju za Telegraf Biznis iz NALED-a koji je sproveo ovo ogromno istraživanje.

Kako nam preciziraju, kod opština se posebno rangiraju one sa brojem zahteva iznad (50 JLS) i ispod (84) republičkog proseka od 500 zahteva.

Na primer, Novi Sad ima najveći procenat rešenih (100%) i pozitivno rešenih zahteva po obrađivaču (100%) a istovremeno većinu zahteva za 4 tipa dozvola rešava u zakonom predviđenim rokovima (71%).

Takođe i drugoplasirani Sombor ima 69% rešenih i 75% pozitivno rešenih zahteva,od čega najveći deo (92%) rešava u predviđenim rokovima, za razliku od Novog Pazara (27.) i Bora koji su na začelju liste.

Novi Pazar ima samo 7% rešenih i 5% pozitivno rešenih zahteva iako gotovo sve zahteve (čak 96%) rešava u roku. Slično je i kod grada Bora – po brzini rešavanja je među najefikasnijim (89%) ali je procenat rešenih (9%) i pozitivno rešenih (9%) zahteva među najnižim„, rečeno je za naš portal u Naledu.

Izvor: Telegraf

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име