PočetnaIstočna SrbijaU VLAŠKOJ KRAJINI SE IZUZETNO SVIRA I PEVA

U VLAŠKOJ KRAJINI SE IZUZETNO SVIRA I PEVA

Negotin, 30. januar – U Galeriji Muzeja Hajduk Veljka u Negotinu u večernjim satima 10. januara održano je zanimljivo kulturno dešavanje, promocija duplog diska Mileta Paunovića i Vionere Paunović, vrsnih muzičkih stvaralaca iz Negotinske Krajine. Organizatori ovog blistavog kulturnog događaja bili su Udruženje „Balkanski istočnici” i Muzej „Krajina” Negotin. I pored slabe marketinške najave muzeja i loših vremenskih uslova, sala je bila popunjena poštovaocima ovog izuzetnog muzičkog para.

U promociji je, pored ostalih, učestvovao i Dimitrije Golemović, dugogodišnji profesor etnomuzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti, koji je u nadahnutom uvodnom izlaganju istakao da ono što se nekada govorilo za Makedoniju sada važi za Negotinsku Krajinu: „Kada hoćeš da zapevaš i zaigraš ne prolazi Vlaškom Krajinom, jer ovde svi izuzetno sviraju, pevaju i igraju.

Foto: Muzej „Krajine“ Negotin

Pre osam godina prerano nas je napustio Mile Paunović, virtuoz na trubi i prvi u celoj Krajini koji je završio akademiju kao muzičar na ovom instrumentu. Bio je profesor, maestro i nastavljač tradicije ovog instrumenta dostigavši savršenstvo. Kroz dugogodišnji pedagoški rad svojim mnogobrojnim studentima, sada profesorima, ostavio je u amanet da neguju impresivnu i bogatu etno-muziku ovog kraja. Dela na disku čijoj smo promociji prisustvovali potiču iz zaostavštine i prvi put su se našla pred publikom. Ovaj naš maestro svakako je zaslužio memorijalnu manifestaciju „Miletovi dani”, u cilju očuvanja njegovog dela, ali i zarad budućih generacija koje treba da nastave putem koji je profesor započeo.

Foto: Muzej „Krajine“ Negotin

Vionera Paunović je vrsna interpretatorka vlaškog izvornog melosa. Sa suprugom Miletom je 2014. godine pobedila u vrlo popularnoj muzičkoj emisiji RTS-a „Šljivik” i postala čuvarka narodne baštine.

U bogatom programu učestvovali su i učenici nekadašnje muzičke škole profesora Mileta Paunovića.

Glavni pokrovitelj bila je Opština Negotin i prava je šteta što predstavnici opštine nisu prisustvovali ovoj promociji.

Ovaj bogati kulturni program obeležio je početak godine u Negotinu. Neka se tako i nastavi.

Siniša Stojčić

Izvor: Politika

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde