PočetnaVestiSvetVEČERAS NASTUPA NAŠA BORANKA TEYA DORA NA EVROVIZIJI! - KO SU FAVORITI...

VEČERAS NASTUPA NAŠA BORANKA TEYA DORA NA EVROVIZIJI! – KO SU FAVORITI OVOGODIŠNJE EVROVIZIJE?

Večeras, 7. maja, sve oči evropske muzičke scene uprte su ka prvoj polufinalnoj večeri Pesme Evrovizije, gde će se takmičiti triling zemalja sa Balkana – Srbija, Hrvatska i Slovenija.

Ove godine, Srbiju će na prestižnom takmičenju predstavljati Boranka Teja Dora sa svojom pesmom „Ramonda“, dok će Hrvatsku reprezentovati neobično umetničko ime, Bejbi Lazanja, sa numerom „Rim Tim Dagi Dim“. Sloveniju će ponosno predstavljati Sara Briški Cirman sa pesmom „Veronika“. Međutim, iz finansijskih razloga, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija, nažalost, neće imati svoje predstavnike ni ove godine.

Srbija će biti druga na redu za nastup, Hrvatska sedma, dok će Slovenija zauzeti deveto mesto. Ova večer donosi šarolik spektar muzičkih izraza, sa predstavnicima iz različitih delova Evrope.

Evo kompletnog spiska učesnika prve večeri:

 1. Kipar – Silia Kapsis – „Liar“
 2. Srbija – Teya Dora – „Ramonda“
 3. Litvanija – Silvester Belt – „Luktelk“
 4. Irska – Bambie Thug – „Doomsday Blue“
 5. Velika Britanija – Olly Alexander – „Dizzy“
 6. Ukrajina – Alyona Alyona & Jerry Heil – „Teresa & Maria“
 7. Poljska – Luna – „The Tower“
 8. Hrvatska – Bejbi Lazanja – „Rim Tim Tagi Dim“
 9. Island – Hera Björk – „Scared of Heights“
 10. Nemačka – ISAAK – „Always On The Run“
 11. Slovenija – Raiven – „Veronika“
 12. Finska – Windows95man – „No Rules!“
 13. Moldavija – Natalia Barbu – „In The Middle“
 14. Švedska – Marcus & Martinus – „Unforgettable“
 15. Azerbejdžan – FAHREE feat. Ilkin Dovlatov – „Özünlə Apar“
 16. Australija – Electric Fields – „One Milkali (One Blood)“
 17. Portugal – Iolanda – „Grito“
 18. Luksemburg – TALI – „Fighter“

Gledaoci TV prenosa imaće priliku da glasaju putem mobilnih telefona slanjem SMS poruka za svoje favorite. Svaki broj telefona može poslati maksimalno 20 glasova, a glasanje traje 15 minuta.

Drugo polufinale je zakazano za četvrtak, 9. maja, dok su direktni finalisti Velika Britanija, Italija, Nemačka, Francuska, Španija i ovogodišnji domaćin, Švedska.

Voditeljice 68. Pesme Evrovizije biće holivudska i švedska glumica Malin Okerman i Petra Mede, švedska glumica i komičarka, koja je već dva puta vodila ovo prestižno takmičenje.

Hrvatski predstavnik, Bejbi Lazanja, trenutno je jedan od favorita na kladionicama, dok je Izrael donekle izmenio svoju pesmu nakon što je originalna verzija odbačena zbog kršenja pravila političke neutralnosti. Većina zemalja učesnica su evropske, ali Australija je izuzetak od 2015. godine kada je pozvana kao deo proslave 60. godišnjice Evrovizije.

Australija ne može biti domaćin ukoliko pobedi, već bi u tom slučaju morala predložiti evropsku zemlju da organizuje takmičenje u njeno ime.

Uzbuđenje raste kako se bliži početak najveće muzičke manifestacije u Evropi, a vlasti u Švedskoj već su pojačale bezbednosne mere u Malmeu, očekujući dolazak najmanje 100.000 posetilaca tokom ovog spektakla koji traje do subote, 11. maja.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde