VREMENSKA PROGNOZA ZA AVGUST: DA LI SMO ZAVRŠILI S VELIKIM VRUĆINAMA?

0
37
Plaža na Rgotskom jezeru kod Zaječara - Foto: Borske Narodne
ČITAJ MI!

Srbija, 1. avgust – Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavljuje topliji i suvlјi avgust, s toplotnim talasima.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.9ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.6ºC.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 3.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.9ºC.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 45 mm, navodi se na sajtu RHMZ, gde je danas objavljena i detaljnija prognoza za 30 dana.

Vremenska prognoza za početak avgusta najavljuje smenjivanje vrućih dana i kiše, najavio je meteorolog Nedeljko Todorović gostujući u Jutarnjem programu.

Stižu oblaci sa zapada, ali ćemo ih pričekati još nekoliko dana. Od ponedeljka sveže, suvo do subote, 6. avgusta, i uz postepeni porast temperature. Pik vrućine će biti petak ili subota, zavisi kako za koji deo zemlje, ali neće to biti one maksimalne vrednosti kao što je bilo prethodnih dana. Za vikend stiže novi prodor pljuskova i grmljavine, slično kao ovog vikenda i pad temperature. Ali maksimalno će biti do 37 stepeni, posle toga će biti 31, 32 stepena, to je prihvatljivo, posle Svetog Ilije će se vreme stabilizovati„, rekao je on, a prenosi Mondo.

Avgust će, kako kaže, biti manje topao mesec od prethodna dva.

Neće biti nekih ozbiljnih padavina, već samo lokalnih pljuskova na svakih sedam do deset dana. Krajem meseca, oko 25. avgusta biće sezonska promena vremena. Posle nekoliko toplih dana dolazi zahlađenje i pljuskova i posle se ne vraćamo na temperature više od 33 stepena. Početkom septembra će biti od 25 do 30 stepeni, možda ako iskoči neki dan poznog leta sa 31 ili 32 stepena, tada Sunce već slabi„, rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, pljuskovi su očekivani i u avgustu.

Tokom leta teško da možemo da izbegnemo grmljavinske oblake i velike količine lokalnih padavina koje mogu da izazovu bujice, kao što se desilo u Zemunu početkom jula. Može da se dogodi i grad koji potom pravi dalju štetu na poljoprivrednim kulturama, ali to je neizbežna letnja situacija i nije ništa novo. Nije sreća to što imamo sušni period, ali nekada imamo mnogo češće nepogode nego ove godine. Imamo problem sa dugotrajnim posledicama suša, pre svega u poljoprivredi i energetici jer su vodostaji niski i jezera koja su čuvari vode za hidroelektrane su takođe na niskom nivou. Veći nam je problem suša nego nepogoda„, kazao je meteorolog.

A kad nam se spremaju nepogode – pogledajte u prognozu iz dana u dan koju je izbacio Accuweather.

Foto: accuweather

Izvor: Nova

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име