Vremeplov: KAKO JE BRESTOVAČKA BANJA, POSLE 170 GODINA, PONOVO DOČEKALA KNJAZA ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆA

0
91
Foto: B.F.
ČITAJ MI!

Bor, 19. avgust – Dvorska, po nekima i Banja jorgovana, Brestovačka banja, među tri najstarije u Srbiji i jedna od najlekovitijih sa 12 izvora termalne vode, dočekala je još jedanput knjaza (kasnije i kralja) Aleksandra Karađorđevića koji je 1835. godine, na brdašcu iznad turskog kupatila amam, podigao letnji dvorac. Glumci u ulozi knjaza i njegove svite besprekorno su “odigrali” poverene uloge čineći autentične prizore iz vremena od pre 170 godina, što je narod (raju) toliko uzbudilo da je bilo i onih koji su klicali i glasno uzvikivali “živeo knjaz”, “hoćemo kralja”, “bez kralja ne valja”, “Srbija, Srbija…”

Narode, je li rodila pšenica, kakva je letina – upitao je Aleksandar okupljene ispred obnovljenog dvorca.

Rodilo je, vaše Veličanstvo, biće hleba, biće i vina, i vinogradi su rodni

To je dobro što čujem. A ima li da se neko žali na ovu ovde vlast? Zavladao je tajac, a onda je “načelnik sreski” odgovorio:

Ima i takvih, Veličanstvo. Ali trudićemo se da budemo bolji.

Doneću ja, zajedno sa narodom, jake zakone, pa da se svako poštuje, pa i žene u kući, kako je svude u svetu, primerice u Beču…

I opet se zaorilo iz više hiljada grla: “živeo kralj”…

Dva dana minulog vikenda trajala je tradicionalna manifestacija “Dani Brestovačke banje” kako bi se, u nedelju uveče, završili Preobraženjskom vatrom. Nastupilo je deset kulturno-umetničkih društava, više rok i pop bendova, takmičilo se u kuvanju starih jela, u sportskim disciplinama, narodnom višeboju, izlagale su tkalje i prelje, naivni slikari i majstori u drvorezu i bakrorezu, nadmetalo se u zdravičarstvu. Najviše aplauza i priznanja dobili su gosti iz Knjaževca.

Ove godine nismo organizovali besplatan autobuski prevoz iz Bora, pa je zato i manje posetilaca. Ipak, 400 izvođača privuklo je pažnju i starih i mladih. Sve je lepo i po tradiciji, nije puno ni koštalo – kaže Dragan Žikić, predsednik SO Bor. U masi naroda iz okolnih sela, boljevačkog i zaječarskog kraja, pa i susednih Bugarske i Rumunije, susrećemo porodicu Radmilac na čelu sa 85-godišnjim Radosavom iz Bogovine.

Došao sam sa mlađim sinom Nebojšom i njegovih petoro dece i mojih unučadi. Oni žive u Boru, ali su došli po mene u Bogovinu i dovezli me kako ne bih izneverio tradiciju stalnih dolazaka u Banju ovih dana…

Zadovoljan sam, srećan. Jedino ne mogu da shvatim što se nigde ne spominje Tito. Obukao sam majicu sa njegovim likom. Bio sam u partizanima, oslobađali smo zemlju od fašista, to se ne sme zaboraviti – priča Radisav.

Andra Dragošanović je legenda jorgovan- banje, on je prvi sa Radmilom Ležaić, pre dve i po decenije, osmislio “dane” koji se gotovo nisu menjali. I sada je kneževa letnja rezidencija otvorena za posetioce i izlagače narodnih nošnji, starih predmeta, veza, raznih rukotovorina.

Ranije su dolazili poznati beogradski glumci da “ožive” likove iz tog vremena, danas se oslanjamo na svoje snage, tako je jeftinije. Banja je pre devet godina privatizovana i opština nije toliko zainteresovana da je propagira. A šteta je… Sem lekovitih izvora, dvorca, vila i zdanja s početka prošlog veka, ovde je i konak knjaza Miloša Obrenovića s turskim kupatilima, letnjikovac i najveći banjski park u Evropi površine 49 hektara – kazuje Dragošanović.

“Dani” su bili lepo posećeni, hotel “Srpska kruna” kraj bistre rečice Jetrvice nije imao slobodnog mesta, sjatilo se i dosta mladih, čini se, kao ni jedanput ranije. Možda je to , kako reče šeret i poznati kulinar Pidža, sve zbog kralja. Jer – “bez kralja ne valja”…

B. Filipović, Timočka revija, avgust 2005.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име