PočetnaIstočna SrbijaVremeplov: NA DANAŠNJI DAN OSNOVANO JE DRUŠTVO ZA ULEPŠAVANJE SOKOBANJE

Vremeplov: NA DANAŠNJI DAN OSNOVANO JE DRUŠTVO ZA ULEPŠAVANJE SOKOBANJE

ČITAJ MI!

Sokobanja, 10. decembar – Agencijska vest glasi: Na današnji dan godine 1895. osnovano je Društvo za uređenje i ulepšavanje Sokobanje i njene okoline – bio je to začetak organizovanog turizma u tadašnjoj Kraljevini Srbiji. Na čelu Upravnog odbora Društva nalazio se dr Petar Dojić, banjski lekar, dok je pokrovitelj bio arhiepiskop Beogradski i mitropolit Srbije, Mihailo. Sokobanja je kao lečilište bila poznata još u antici. U 19. veku u njoj su često boravili vladari iz loze Obrenovića, knjaz Miloš i njegov mlađi sin, potonji knjaz Srbije, Mihailo.

Ovoj lepoj informaciji, pridodajmo: Sokobanja je oslobođena od Turaka 1833. Hajduk Veljko Petrović dva puta je banju oslobađao od Turaka. Sokobanja je pre i posle Drugog svetskog rata postala i utočište umetnika: Stevan Sremac je tu i umro, Branislav Nušić je napisao i čuveni stih „Sokobanja, Soko grad, odeš star, dođeš mlad“ (kako bi oplemenio jednu od najlepših razglednica ove varoši), vreme su provodili i Ivo Andrić, Meša Selimović, Isidora Sekulić.

I danas banju krasi sačuvani „Milošev konak“ i tursko kupatilo amam sagrađeno na rimskim temeljima. U blizini su ostaci Soko grada razrušenog 1413., te omiljeno izletište Lepterija, očaravajuće planine Ozren i Rtanj, Vrmdžansko i Bovansko jezero.

Varoš se smestila na obalama reke Moravice, isprepletana je termalnim izvorima, lekovitim blatom, obiluje čistim i zdravim vazduhom ko retko gde u Evropi. Zbog toga je posebno razvijen zdravstveni turizam.

Još jedan detalj vezan za turizam u ovim krajevima je važan, ali malo je poznat široj javnosti. Motel „Izletnik“ u Brestovačkoj banji kod Bora prvi je takav turistički objekat u Srbiji sagrađen 1903. godine.

RELATED ARTICLES

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde