PočetnaVestiDruštvoZagađenje vazduha u Srbiji: POPOVAC NA VRHU LISTE, BOR PO PRVI PUT...

Zagađenje vazduha u Srbiji: POPOVAC NA VRHU LISTE, BOR PO PRVI PUT IZUZET

Izveštaji Agencije za zaštitu životne sredine tokom 2023. godine ukazuju na alarmantne nivoe zagađenja vazduha u Srbiji, sa Popovcem kao neslavnom prvoplasiranom destinacijom. Ovo malo mesto beleži rekordan broj od 137 dana sa prekoračenjem dozvoljenih vrednosti PM10 čestica u vazduhu, čineći ga jedinim gradom u Srbiji koji je bio zagađen tokom svakog meseca u prošloj godini.

Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, maj je bio posebno zabrinjavajući mesec za Popovac, budući da je bio jedino mesto u celoj zemlji sa više od 50 mikrograma po kubnom metru PM10 čestica tokom čak 14 dana.

Na drugom i trećem mestu liste najzagađenijih gradova u 2023. godini nalaze se Novi Pazar i Valjevo sa po 118 dana prekoračenja dozvoljenih vrednosti PM10 čestica. Užice se nalazi na četvrtom mestu sa 91 danom zagađenja.

Zanimljivo je primetiti da se Bor, koji je inače često prisutan na ovakvim listama, ove godine prvi put nije našao među deset najzagađenijih gradova u Srbiji.

PM10 čestice, čije prisustvo u vazduhu predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje ljudi, imaju mogućnost da prodru do sitnih bronhiola i alveola u plućima, prouzrokujući niz zdravstvenih problema. Izloženost ovim česticama može rezultirati kratkim dahom, bronhokonstrikcijom kod astmatičara, iritacijom očiju, nosa i grla, prekomernim kašljanjem, zviždanjem u plućima, smanjenom plućnom funkcijom, oboljenjima pluća, smanjenom srčanom funkcijom, pa čak i ozbiljnim posledicama kao što su srčani udari, astmatični napadi, razvoj kancera, pa čak i smrt.

S obzirom na ove alarmantne statistike, potrebno je preduzeti hitne mere kako bi se smanjila emisija štetnih materija i zaštitilo zdravlje građana širom Srbije.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde