PočetnaIstočna SrbijaŽAKLINA NIKOLIĆ IZ KLADOVA DOBITNIK VUKOVE NAGRADE ZA 2023. GODINU

ŽAKLINA NIKOLIĆ IZ KLADOVA DOBITNIK VUKOVE NAGRADE ZA 2023. GODINU

Kladovo, 22. februar – Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo kulture na svečanosti u svečanoj sali zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu, 19. februara 2024. godine, dodelili su 60. put prestižnu Vukovu nagradu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji.

Vukova nagrada je dodeljna pojedencima i jednoj ustanovi kulture.

Jedna od dobitnica Vukove nagrade za 2023. godinu je Žaklina Nikolić, diplomirani bibliotekar savetnik, direktorka jedine ustanove kulture na području opštine Kladovo, koja je kako se navodi u obrazloženju čitavu svoju profesionalnu karijeru zasnovala na širenju kulture kroz širok spektar aktivnosti i projekata zastupajući vrednosti dostojne Vukove nagrade.

Žiri za dodeljivanje Vukove nagrade za 2023. godinu, u sastavu: prof. dr Darko Tanasković, filolog orijentalista, Beograd, predsednik Žirija; Živorad Ajdačić, reditelj i dramski pisac, Beograd; Zoran Gutović, izdavač, Novi Sad; prof. dr Uroš Dojčinović, muzički umetnik, Beograd; prof.dr Predrag Peđa Marković, Bora Dugić, muzički umetnik, Beograd; Selimir Radulović, književnik, Novi Sad; prof. dr Elizabeta Ristanović, profesor VMA, Beograd; Radovan Trnavac Mića, slikar, Beograd; na sednici održanoj 25. januar 2024. godine, doneo je Odluku da su dobitnici Vukove nagrade za 2023. godinu:

1. Miroslav Aleksić, književnik – Novi Sad

2. Zoran Bognar, književnik – Beograd

3. Stanko Kostić, umetnički fotograf – Beograd

4. Ljubiša Mančić, vajar – Beograd

5. Miomir Nešić, književnik – Svilajnac

6. Žaklina Nikolić, dipl.bibliotekar savetnik – Kladovo

7. dr Žaneta Đukić Perišić, istor knjiž –Beograd

8. Milutin Ranković, vajar – Lajkovac

9. Prof. dr Aleksandar Rastović, istoričar – Beograd

10. Braća Teofilović, muzički umetnici – Čačak

Na predlog Žirija za dodeljivanje Vukove nagrade, Izvršni odbor Kulturno- prosvetne zajednice Srbije doneo je Odluku da Izuzetnu Vukovu nagradu za 2023. godinu dobiju sledeći pojedinci:

1. Prof. dr Zoran Avramović, sociolog kulture – Beograd

2. Matična biblioteka „ Ljuba Nenadović„ – Valjevo

3. Milorad Vučelić, novinar-publicista – Beograd

4. Prof. mr Dragoljub Dragan Elčić, filmski reditelj – Beograd

Predsednik Žirija, Prof. dr Darko Tanasković

Generalni sekretar KPZ Srbije, Živorad Žika Ajdačić

Dodela Vukove nagrade

Državni sekretar Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije Miodrag Ivanović izjavio je na svečanosti povodom uručenja 60. Vukove nagrade, da ovo priznanje, kojim se nagrađuju vredna dostignuća pojedinaca i ustanova, verno odslikava ono najbolje što Srbija ima, povezujući tradiciju i očuvanje kulturnog nasleđa sa savremenim stvaralaštvom. Ivanović je istakao da Vukova nagrada, jedna od najznačajnijih u oblasti kulture i obrazovanja u našem narodu, već šest decenija daje snažan doprinos očuvanju i promociji ključnih društvenih vrednosti.

Prema njegovim rečima, okosnica čitavog života Vuka Karadžića bila je prosvetiteljski rad na širenju pismenosti, kulture i obrazovanja i stoga pomenuta nagrada ima posebnu težinu i značaj, ne samo za kulturnu zajednicu, već i za društvo u celini

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je Vukovu nagradu dobitnicima naglasivši da to priznanje nosi veliki značaj, jer objedinjuje prosvetu, nauku, kulturu i umetnost.

Đukić Dejanović je podvukla važnost Vuka Stefanovića Karadžicća kao reformatora srpskog jezika i srpskog pisma, sakupljača narodnih pesama i umotvorina, pisca prvog rečnika srpskog jezika i istakla da je svojim radom dao ogroman doprinos u istorijskim, etnološkim i etnografskim naukama.

Prva dobitnica Vukove nagrade sa poručja Timočke krajine je Žaklina Nikolić, diplomirani bibliotekar savetnik, direktorka jedine ustanove kulture na području opštine Kladovo, koja bezmalo četiri decenije u kontinuitetu zastupa vrednosti dostojne Vukove nagrade.

Njena lična posvećenost, pregalaštvo i upornost, objedinila je više delatnosti ustanove kulture kao savremeni stožer lokalnog kulturnog centra, uspešno pozicioniranog kako u svom okruženju, tako i na kulturnoj mapi Srbije i u širem Regionu.

Organizacija književno-tribinskih programa pozorišnih,muzičkih, izložbenih i to na način koji prevazilazi očekivano od ustanove iz unutrašnjosti Srbije, doprinelo je razvoju i osavremenjavanju ugledu ustanove u kojoj dobitnica Vukove nagrade radi bezmalo četiri decenije.

Mnogobrojni projekti koje inicirala, od nematerijalno kulturnog nasleđa, umrežavanja međusektorskih ustanova kultura i instituacija, afirmacije lokalnog kulturnog nasleđa, razvoja kulture čitanja do pokretne biblioteke na točkovima, postale su uzorni obrazac u Srbiji i u Regionu.

Žaklina Nikolić je dobila za svoj rad neke od najznačajnijih republičkih nagrada; „Najbolji bibliotekar“, „Kulturni obrazac“, Zlatnu značku Kulturno- prosvetne zajednice, Povelju „Kapetan Miša Anastasijević, Nagradu „Đura Daničić“.

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde