PočetnaIstočna SrbijaBorZiđin Koper: DESETODNEVNA KONTROLA RADA MATALURŠKIH AGREGATA

Ziđin Koper: DESETODNEVNA KONTROLA RADA MATALURŠKIH AGREGATA

Bor, 1. decembar – Dva meseca probnog rada rekonstruisanih pogona u Topionici i rafinaciji pokazala su borskim metalurzima koja oprema predstavlja usko grlo u proizvodnji katodnog bakra i dokazala da je redovno održavanje ključ za veću efikasnost. Zbog toga je u poslednjoj dekadi novembra organizovan zastoj u okviru koga su još jednom pregledana sva kritična mesta u Topionici i korigovano ono što se tokom probnog rada, ali i testiranja opreme sa materijalom pokazalo kao slaba tačka.

Detalj iz borske topionice – Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

Kako bismo povećali kapacitet sušenja koncentrata, dodali smo dva reda grejnih elemenata u novom parnom sušaču. On je imao kapacitet 100 tona koncentrata na sat, a instaliranjem dodatnih grejnih elemenata, ali i ugradnjom cevi za pneumakse u sledećoj fazi, povećaćemo ga na do 150 tona koncentrata po satu. Zamenili smo, inače, oba pneumaksa koja služe za transprot prašine i ugradili dva potpuno nova. Zbog novog sušača smo rekonstruisali i traku ispod međubunkera od 400 tona, kako bi više šarže moglo da putuje ka njemu. Takođe, reparirali smo i ventilator koji ima zadatak da usmeri otpadne gasove iz sušačarekao nam je zamenik rukovodioca Topionice Dragan Živulović.

On je dodao i da je ugrađena još jedna hauba za fugitivne gasove na početku konvertorske hale, koja dodatno treba da poboljša izvlačenje gasova iz ovog objekta. – Od ostalih poslova pomenuo bih zamenu trake na Odeljenju pripreme, ali i one ispod bunkera od 400 tona kod starog sušača.  Sanirali smo i kransku stazu u hali konvertora i zamenili oštećene delove šina – ispričao nam je Živulović.

Poslovi u oblasti zaštite životne sredine su svakodnevni – Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

Zamenik rukovodioca Topionice ističe da je rad fleš-peći u ovom periodu potvrdio da ovaj važan agregat nema nedostatke, pa su u okviru redovnog održavanja zamenjeni samo segmenti za ispust bakrenca i taping-blokovi.

Sve ovo radili smo kako bismo dodatno poboljšali ekološke efekte metalurgije bakra. Slika je, ruku na srce, neuporedivo bolja nego ranije i bez ovih intervencija, ali uvek ima mesta za poboljšanje zaključuje Živulović i podvlači da su sve poslove obavljali radnici Centra za elektromašinsko održavanje u TIR-u i dve podizvođačke firme.

Sitna podešavanja i na anodnoj rafinaciji – Foto: I. Mitrović/Srbija Ziđin Koper

Ekološki efekti koje je ogranku TIR, kompaniji Srbija Ziđin Koper i građanima Bora doneo projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje metalurških agregata vidljivi su i golim okom, a nije ih prekrio ni prvi sneg koji se ovih dana spustio na zelene površine u topioničkom krugu.

Topionica je danas, onako kako je i planirano, ponovo počela da radi. Sušač je jutros pušten u rad, a druga smena pokrenuće i ostale agregate.

G. Tončev Vasilić

RELATED ARTICLES
Continue to the category

ODGOVORI

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde