ZIĐIN – NAJVEĆI SRPSKI IZVOZNIK U 2021. GODINI

0
143
Foto: Kolektiv
ČITAJ MI!

Bor, 16. januar – Kompanija Serbia Zijin Copper Bor znatno je poboljšala proizvodnju i poslovanje u 2021. u poređenju sa godinom ranije, a bakra i zlata je više nego dvostruko ukoliko se pogleda 2018. i dolazak kineskih partnera u Bor. Lani je dobijeno 70.000 tona bakra, 31,41 odsto više nego prethodne godine. Proizvedeno je i 1.754 kilograma zlata, što je dvostruko više nego pre tri godine. Prihod od prodaje iznosio je milijardu i 199 miliona dolara, tačno 71,13 odsto više nego 2020. i to je Kinezima omogućilo prvo mesto na listi najvećih srpskih izvoznika. Istovremeno je investirano u postrojenje za drobljenje i transportni sistem, rekonstrukciju trafo stanice i nove flotacije u Majdanpeku, u borskoj topionici je završena izgradnja sistema za prikupljanje i odsumporavanje dimnih gasova, završen je sistem za flotiranje jamske rude, u Fabrici kreča puštena je u rad nova peć. Posebno je značajno što je okončan projekat sanacije starog kolektora ispod flotacijskoj jalovišta 2 rudnika „Veliki Krivelj“ .

Jača i komunmikacija sa Vladom Srbije, društvenom zajednicom i medijima. Tako je postignut visok stepen društvene odgovornosti. Minulih godina, sveukupno posmatrano, ostvarili smo izvanredne rezultate, a ove, 2022. dostići ćemo ambiciozni cilj. Planiramo da proizvedemo 113.000 tona bakra, što je povećanje od 61,9 odsto i zlata 2,49 tona, što je uvećanje za 42,3 procenta. Strogo kontrolisaćemo troškove i racionalno koristiti sredstva u svim rudnicima, posebno u topioničkoj preradi i pri realizaciji građevinskih projekata.Već završevamo trafo stanicu 2 u „Velikom Krivelju“, u topionici se postavlja fleš peć, završava se i sistem za pripremu sirovina i trafo stanica Bor 5. U rudniku „Jama“ se proširuje eksploatacija, počinje i izgradnja izmeštenog kolektora rudnika „Krivelj“ – izjavio je u novogodišnjem obraćanju generalni direktor Jiang Ximing naglašavajući da će u ovoj godini biti ubrzana i izgradnja „zelenih rudnika“, da će se poboljšati kvalitet vode u Borskoj reci i očuvati ostala životna sredina.

Ziđin je u ekološke projekte uložio 143 miliona evra, a zagađenost vazduha smanjena je za 25,4 procenta, pomognuto je borsko zdravstvo sa 92,8 miliona dinara, za vodovod u selu Matovnica izdvojeno je 100, za sport 18 miliona dinara, donirane su obrazovne i kulturne ustanove, seoske i gradske mesne zajednice.

Grad Bor je poslednju godinu uvećao budžet za 70 odsto i to prvenstveno zahvaljujući Ziđinu. U ovoj kompaniji ili u firmama koje sa njom sarađuju zaposleno je blizu 3000 novih radnika, prosečna plata je već 100.000 dinara. Samo u 2021. godini investirano je 509 miliona dolara. Danas je ovde zaposleno 6000 ljudi. Sve su to razlozi što je Ziđinu dodeljeno visoko priznanje Plaketa grada Bora – izjavio je, na svečanosti uručenja priznanja, gradonačelnik, Aleksandar Milikić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име