PočetnaIstočna SrbijaBorZijin: MESEC BEZBEDNE PROIZVODNJE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Zijin: MESEC BEZBEDNE PROIZVODNJE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Saopštenje kompanije Srbija Ziđin Koper preneto u celini

Bor, 17. jun – U cilju unapređenja bezbednosti proizvodnje i zaštite životne sredine, kompanija u junu tradicionalno pojačava aktivnosti na ovim poljima. Do kraja meseca obaveza svih sektora i ogranaka biće da sprovode različite akcije i obuke, kao i da proverom trenutnog stanja zapaze i uklone sve nepravilnosti koje bi ugrozile bezbednost zaposlenih i narušile ekološki poredak. U svim fabrikama i pogonima postavljeni su transparenti sa sloganima „Poštujte zakone i propise o bezbednosti, budite lično odgovorni” i “Izgradimo zajedno čist i divan svet” kao podsećanje i motivaciona poruka zaposlenima da podrže glavna načela kompanije i da zajedno stvore zdravo okruženje za život i rad. Ziđin od samog početka svog poslovanja u Srbiji podstiče zaposlene da neguju zdrave navike u oblasti bezbednosti i zaštite životne sredine.

Do sada je uloženo 162 miliona američkih dolara u razne projekte ozelenjavanja, saniranja višedecenijiskih ekoloških problema jalovišta, zagađenog vazduha i vodotokova, ali glavna poruka sa vrha menadžmenta je da kompanija ima ambicije da se ulaganja i aktivizam intenziviraju. Kažu da samo zajedno sa zaposlenima mogu privesti kraju sve započete projekte kako bi sve aktivnosti uskladili sa vizijom o zelenim rudnicima.

Ozelenjavanje – Foto: Serbia Zijin Copper

U toku su brojne ekološke obuke, a njihovi glavni sadržaji obuhvataće inovacije u tehnologiji za prevenciju i kontrolu zagađenja, tumačenje politika u vezi smanjenja emisije ugljen-dioksida i upoznavanje sa tehnologijama za rekultivaciju degradiranog zemljišta. Menadžment kompanije je čvrsto uveren da će unapređenim znanjem i veštinama zaposleni lakše ispunjavati zahteve za očuvanje zdrave životne sredine. Srbija Ziđin Koper najavljuje akcije ozelenjevanja i rekultivisanja dodatnih površina degradiranog rudarskog zemljišta, u kojima će učestvovati i lokalna zajednica, čije se potrebe i zahtevi budno prate i poštuju. U toku je rekultivacija brane Kaluđerica, brane 4 i 5 flotacijskog jalovišta “Valja Fundata”u Majdanpeku. Nastavljeni su kompleksni radovi na ozelenjavanju brana flotacijskih jalovišta “Veliki Krivelj”. U planu je ozelenjavanje još 100 hektara devastiranih rudarskih površina.

Na polju bezbednosti intezivnije će se raditi na uređenju puteva i zaštiti od poplava, odrona i klizišta, a posebna pažnja posvetiće se stenskim masama. Na radilištima i u svim projektima izgradnje novih postrojenja povećana je kontrola poslova sa povišenim rizikom, a za bezbednost radnika podizvođačkih firmi, takođe, je odgovoran Ziđin. Menadžment kompanije vodi računa da proizvodnju na kopovima i u fabrikama uskladi sa vremenskim prilikama i spreči toplotne udare i povrede kod zaposlenih zbog visokih letnjih temperatura.

Foto: Serbia Zijin Copper

Jun je i mesec brojnih obuka za bezbedan rad, a zaposleni su najnovijim edukativnim metodama osvežili znanje o tome kako se postupa u slučajevima incidenata i iznenadnih nepogoda, ali i o bezbednom rukovanju novom opremom u modernizovanom tehnološkom procesu. Za samo dve nedelje obuke iz bezbednosti na radu i protivpožarne zaštite pohađalo je 2 200 radnika. U ovom periodu organizovano je pet velikih praktičnih vežbi iz protivpožarne zaštite, a značajna sredstva uložena su u kupovinu opreme za ličnu i kolektivnu zaštitu, kao i za aparate za gašenje vatre najmodernije generacije. Posebna pažnja posvećena je edukaciji učenika i studenata koji su na stručnoj praksi.

Nadomak cilja nula povreda i nula incidenata, radnici i rukovodioci ohrabreni su da uočene nepravilnosti prijave i na taj način sačuvaju zdravlje i život svojih kolega.

Ovi poslovi su svakodnevica za radnike Ziđina, ali će napredak u oblasti bezbednosti i ekologije biti brži ako se uloži veći napor. Nakon sumiranja rezultata kompanija će lakše postaviti više standarde u ovim oblastima za dobrobit svih zaposlenih i cele zajednice.

Serbian SR English EN Chinese (Simplified) ZH-CN Romanian RO German DE