BFPE: KINA U NAŠEM DVORIŠTU – RAZUMEVANJE KINESKOG RASTUĆEG UTICAJA

0
636
Rudnik bakra Majdanpek - Južni revir
ČITAJ MI!

Bor, 2. maj – Fondacija BFPE za odgovorno društvo i Društvo mladih istraživača Bor Vas pozivaju na predavanje na temu rastućeg kineskog uticaja u Srbiji koja će biti održana u Medija Centru u Boru, u sredu 04. Maja 2022. godine sa početkom od 18h.

Porast odnosa Srbije i Kine podstaknut je delovanjem političkih elita. Kinesko prisustvo je
predstavljeno kao korisno za Srbiju, kao način za podsticanje ekonomskog razvoja i to je stvorilo sliku o Kini kao važnom i pouzdanom partneru Srbije. Međutim, povećano prisustvo kineskih kompanija na lokalnom nivou značajno je negativno uticalo na zaštitu životne sredine, zdravlje građana, a posebno je olakšano neprimenom domaćeg normativnog okvira i standarda. Negativne posledice odnosa sa Kinom takođe uključuju praksu direktnog ugovaranja poslova, nedostatak transparentnosti i neuvažavanje javnog interesa, nedostatak fer konkurencije, itd. Većina projekata je dogovorena na nacionalnom nivou, tačnije na između dve vlade. Projekti se sprovode na lokalnom nivou i utiču na lokalnu zajednicu, ali lokalna zajednica nema mogućnost da bira da li će kineska kompanija doći u njihov grad ili ne. O kineskim kompanijama nema dovoljno informacija ni na lokalnom ni na nacionalnom nivou. U Zrenjaninu, Boru i Smederevu mali broj aktivista i nevladinih organizacija pokušao je da podigne svest o negativnom uticaju kineskih investicija na njihove zajednice, ali je potrebno više informacija da bi se stekla potpuna slika o ukupnom uticaju kineske investicije.

Cilj ovog projekta je da se poveća broj zainteresovanih i kreira mreža pojedinaca i organizacija u gradovima sa povećanim kineskim prisustvom koji su svesni i prepoznaju da je autoritarni uticaj Kine problem u njihovim zajednicama

Kroz interaktivno predavanje istaknutog eksperta u trajanju od 90 minuta, pristutni predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva, pokreta, aktivisti, predstavnici medija i drugi zainteresovani akteri sa lokalnog nivoa će imati priliku da čuju više informacija o načinima na koje Kina širi svoj uticaj i na koji način se može preduprediti širenje štetnog uticaja do koga može doći sa povećanjem kineskog uticaja.

Fondacija BFPE za odgovorno društvo

Društvo mladih istraživača Bor

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име